2016. 09. 19., Hétfő, 10:05

Na de Kaposváron is feltámadt a szél! - 6 dal, amit minden kaposvárinak ismernie kell!

Városunkban jó pár remek zenész tevékenykedik, így nem meglepő, hogy több olyan dal is született, melyben Kaposvár játssza a főszerepet. Most összeszedtük nektek a lakóhelyünkről szóló legismertebb számokat. Csekkoljátok, ha nem ismernétek őket!

„Kinn a város a fenn a kéz a szíved úgy dobog, Somogyország neked a otthonod! Kaposvár másnak csak 7 domb! Nekünk megannyi élmény, hopp kész pont!”


A pécsi születésű, de Taszáron élő Mc Pita Ramos 2008-ban tört be a zenei szcénába és azóta nem egy olyan zenéje született, amely a Youtube-on elérte a több százezres nézettséget. Egyik legnagyobb sikerét talán a 2015-ben készült Kinn a város című dallal érte el, amelyet Kaposvár sporthimnuszának tekintenek. A mondanivalót elhallgatva nem alaptalanul.

„Na de Kaposváron is feltámadt a szél! Fúj a szél, de fúj a szél rólad mesél!”


Ki ne ismerné ezeket a sorokat? Aki nem hallotta volna, most azonnal pótolja! A dal előadója Horváth Róbert alias Dögös Robi Kaposszerdahelyen él, nős és két kislány édesapja. Monográfiájából megtudhatjuk, hogy gyerekkora óta imád zenélni, és tulajdonképpen ez a legkedvesebb időtöltése az alvás mellett. („Nagyon sokat alszom.”) Legtöbbször helyi bálokon, rendezvényeken találkozhatunk vele. Legnépszerűbb száma a 2010-es - és fentebb már idézett - „Kaposváron is feltámadt a szél”, melyet közel 1.000.000 felhasználó tekintett meg a Youtube-on. Tud valamit ez a Robi!

„Nagy esők jönnek és elindulok, elmegyek innen messze, a 67-es úton várhatsz rám dideregve…”


A zenekar - még ha nem is közvetlenül kaposvári érdekeltségű - egyik legszebb lírai száma városunkhoz köthető. Népszerűségüket a 67-es út című slágerüknek köszönhetik, amely hetekig vezette a rádiós lejátszási listákat. Az 1994-ben debütált dalnak külön története is van. Az énekes egykori feleségéhez írta, akivel szakításukat Cipő nem tudta feldolgozni, így kiírta magából. A szomorkás szerelmes számban is keresi kaposvári kedvesét, aki már nincs vele, de egyszer megtalálják a boldogságot, ha külön utakon is járnak. Erre utal az „Egyszer te is hazatalálsz, egyszer én is hazatalálok” jól ismert sor. A lány egyébként erre semmit nem reagált. A dal annyira fontos lett a somogyiak életében, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2019-től a 2×2 sávosra bővülő 67-es út egyik, Kaposvár felé vezető szakaszán úgynevezett zenélő úttestet fog kialakítani. 

„A városomat látva a lámpafények alatt, Kaposvár számomra az életből egy darab.”


A MikorNincsTempo formáció 2009-ben alakult meg. Azóta több lemezzel, illetve videóval jelentkeztek a srácok. Balogh György (rapper) egy korábbi interjúban elmondta: „A csapat alapelve a szövegben rejlő erő, ezt próbáljuk átadni a hallgatóknak” A kaposvári formáció egy házi stúdióból ontja a dalokat, és már olyan neves előadókkal működhettek közre, mint Eckü a Hősökből, T-kyd, Kilo és MC Pita Ramos. Emellett vannak külföldi felkérések is. A 2011-es Kaposvár című zenéjükből erősen érezhető a lakóhelyükhöz fűződő kötődés. Érthető.

„Kaposvár egy nyugati város, nappal még csak elvan, de az éjszaka sáros.”


A Wooden Cross tagjai 1999-ben írták meg a „Kaposvár egy nyugati város” című klasszikust, amit minden lakótelepi gyerek kívülről fújt. Insane Clown Posse - The Mom Song alapjára felvett betétek hűen tükrözik az akkoriban (is) igen népszerű gengszter rap mondanivalóját. (Pl.”Ne gyere az utcára, ha félted az életed.”) Mondjuk azért Kaposvár ennyire nem Sin City...

+1
„Ajjj, de be van Kaposvár kerítve”


Úgy látszik, nem csak az ország van drótkerítéssel körbevéve, hanem már Kaposvár is „Bevan kerítve”. Persze a legfrissebb kaposvári zenemű nem pont erről szól, de első olvasatra akár erre is asszociálhat a nagyérdemű. Meszesi Peti több számmal jelentkezett már ebben a hónapban. A mulatós zene egyik új képviselője igazi pörgős, táncoltatós muzsikákat gyárt, melyeket legtöbbször valamelyik családtagjának vagy ismerősének ajánl. Csekkoljátok ti is, igazi élmény!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: