2016. 01. 04., hétfő, 21:06

Régi-új hülyeség kering a Facebookozók körében – Kaposváron is

Nem, ezúttal nem a méltán népszerű, „Lájkold és oszd meg ezt a képet, hogy tiéd legyen ez az Iphone” típusú posztokra gondolok, arról már írtunk ITT, bár a következő történetnek is nagyjából annyi valóságalapja van...

 

Miután nagy nehezen, de túltettem magam a millió értetlen felhasználón, akik ezerszám osztogatják meg a nyereményjátékos átverések képeit, egy újabb furcsaságra kaptam fel a fejemet. A szöveg valahonnan ismerős volt, az egész sztori viszont csak a harmadik mondat után esett le: ez az a baromság, amit valaki minden évben elsüt.

A bejegyzés így szól:

2016. Január -től nem adok a Facebooknak, vagy a Facebookkal kapcsolatban álló jogi partnernek engedélyt a mind múlt,-és jövőbeli képeim, adataim, vagy bejegyzéseim használatára. Ezzel a kijelentéssel felszólítom a Facebookot, hogy szigorúan tilos közzétennie, lemásolnia, vagy bármilyen más ellenem irányuló intézkedést végrehajtania ezen profil privát és bizalmas adatai alapján. A titoktartás megszegését a tőrvény bünteti ( UCC 1-308-11 308-103 és Római Statútum). Megjegyzés: A Facebook mostantól egy nyilvános szerv. Minden tagnak ki kell raknia egy ilyen bejegyzést. Ha szeretnéd, lemásolhatod ezt a verziót. Ha nem teszed legalább egyszer közzé, akkor ez lényegében engedélyezi a képeid és adataid használatát. NE OSZD MEG. MUSZÁJ, lemásolnod és kiraknod sajátként a profilodra.

Az, hogy hemzseg a helyesírási hibáktól csak egy dolog, bár vannak olyanok, akik vakon hisznek a CTRL-C CTRL-V erejében, amely biztosítja a hibáktól mentes szöveget. Oh wait…

 

 

Akkor legalább már angolul

Szóval az ügy itt már alapból bukik, hiszen ha valaki petíciót lenget a  Facebook arcába tiltakozásul, legalább annyi legyen benne, hogy helyesen írja le a szöveget. Ráadásul attól függetlenül, hogy a Facebooknak van néhány magyar alkalmazottja is, a hivatalos nyelve továbbra is az angol, így nem túl nagy vihart keltünk a biliben magyar nyelvű tiltakozásunkkal.

Lehet még tetőzni a dolgot, bár nem nagyon érdemes, így a „Facebook mostantól egy nyilvános szerv” mondatnál már nem is téptem a hajamat fájdalmamban, inkább átment a dolog egy velős röhögésbe. A Facebook még mindig a világ legnagyobb közösségi oldalát üzemeltető cég, nem pedig egy „szerv”.

 

Azt mondom Római Statútum!

A legszebb csavart a mondatok között még nem is emeltem ki, hiszen mikor a Római Statútum-ra hivatkozik a szerző, már végképp alkalmatlanná váltam a dolog komolyan vételére, holott lehet, hogy ezzel fogtak meg néhány ártatlan felhasználót. Legalább a Google-ba tetszettek volna bemásolni ezt a szépséget, hogy majd a Wikipédia az arcukba röhögve a következőt dobja ki:

"A Nemzetközi Büntetőbíróság egy 2002-ben alakult állandó bíróság a népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, háborús bűncselekményekkel és azagresszió bűntettével vádolt személyek ügyeinek lefolytatására."

 

 

Amikor regisztráltál, mindent elfogadtál

Lássuk be, a srácoknak nem sok közük van a Facebook biztonsági beállításaihoz, maximum annyi, hogy mikor tagjai regisztráltak az oldalra, ők is, ahogy minden egyes felhasználó, elfogadta a felhasználási feltételeket. Nem, ezt nem fogja megváltoztatni egyetlen bejegyzés sem. Sajnálom.

A hoax egyébként minden év elején feltűnik, csak mindig újra dátumozza valami troll, így remélhetőleg legközelebb csak 2017 elején fogunk újra találkozni vele.

Ámen!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: