2024. 04. 15., Hétfő, 10:30

A legolcsóbb otthoni nápolyi pizzakemencét teszteltük - VIDEÓ

Nagy vitákat kiváltó pizzatesztjeink kommentszekcióiban számtalanszor megkaptuk már a „süssél otthon kisköcsög!” felszólítást, most végre eljött az idő, hogy eleget tegyünk ennek. A kaposvári székhelyű Vinto Kft kért fel minket, hogy teszteljük egy most piacra kerülő pizzakemencéjüket, melyet kifejezetten nápolyi stílusú pizzák otthoni sütésére fejlesztett ki olasz gyártója.

A legfontosabb tudnivaló a Treviso-i GGF cég kemencéjéről, hogy jelenleg kategóriája legolcsóbb terméke a piacon. Létezik ugyan számos nápolyi pizza otthoni sütésére alkalmas készülék, de jellemzően ezek 300-350.000 Ft körüli áron érhetőek el, míg a GGF Micro V Plus típus mindössze 200.000 forintba kerül.

A nápolyi stílus egyik, ha nem a legfontosabb jellemzője, hogy a tésztának 90-105 másodperc alatt kell elkészülnie. Míg egy „normál” tésztás pizzához elég a 280-300 Celsius fok, a nápolyihoz 450-500 Celsiusra van szükség. A GGF ennek tudatában, 40 éves tudással a háta mögött fejlesztette ki ezt a minden alkotóelemében olasz, AVPN szabványnak megfelelő sütőt a következő jellemzőkkel:

  • Teljesítmény: 2700 W
  • Maximális hőmérséklet: 500 °C
  • Külön szabályozható felső és alsó fűtés (felső fűtőszál 1600 W)
  • Extra: samottlappal szerelt és tartozékként jár hozzá egy 30 mm vastagságú biscotto kő is

(Ezek a lapok jellemzően külön vásárolhatóak meg. Míg a samottlap a "normál" pizza sütéséhez elegendő, a biscottot kifejezetten a nápolyihoz javasolják vastagsága, jobb hőtartó képessége miatt.)  

Amit még fontos tudni róla, hogy 304-es rozsdamentes inoxból készült, a 26 kg-os összsúlyban pedig érezhető a kemence minősége. A tápkábel meglepően hosszú, így kényelmesebben lehet neki helyet találni a konyhában, vagy akár a kerti grill mellett. A belső kamra mérete 40 cm-es, ezért egy 32 cm-es pizzát kényelmesen meg lehet sütni benne.


Ahhoz hogy kiderítsük, a sütő valóban tudja-e hozni ezt a bivalyerős teljesítményt, egy pizza-különc barátunk, Tibi segítségét kértük, aki a legnagyobb örömmel vállalta a feladatot. Jól bevált kedvencével, (most csak a pizza nerdek figyeljenek) a 70% hidratáltságú biga recepttel készítette a tésztát, melyben 1 kg Caputo liszthez 500 ml víz és 3 g budafoki élesztő kerül első körben.

16 órás szobahőmérsékletű állást követően jön a dagasztás plusz még 200 ml víz és még egy kis élesztő, majd 24-48 óra hűtő és 1-2 óra szobahő sütés előtt. Normál és teljeskiőrlésű változatok kerültek a sütőbe 40 perces előmelegítés után, mozzarellával és San Marzano paradicsomszósszal, opcionális feltétekkel (kivéve ananász, ketchup:).

A videó 1 perc 45 másodperc alatt készült. A digitális hőmérő szerint a belső hőmérséklet meghaladta az 500 Celsiust, tehát a kemence teljesítette az elvárást.

Tibi egyébként egy Witt Etna kemencét használt eddig, de annyira meggyőzte a teszt, hogy a Vinto első vásárlója lett a Micro V Plus-ra, ami most bevezető áron, 200.025 forintért szerezhető be.


A Vinto Kft

A cég családi vállalkozásként működik több mint 30 éve. Az országban Budapesten, Szegeden, és Kaposváron rendelkezik saját üzlettel. Alapvető kínálata a cégnek az ipari felhasználókat célozza, de az elmúlt években a kiskereskedelem felé is több termékükkel nyitottak. Így kerültek fel a kínálatba az otthoni használatra szánt kis méretű nápolyi pizzakemencék. 


A GGF

A GGF-et 1985-ben alapították Trevisóban, egy Velencétől 30 km-re északra fekvő városban, ahol a cég professzionális vendéglátóipari berendezéseket kezdett gyártani és értékesíteni pizzériák és éttermek számára. Az ügyfelek biztató visszajelzéseivel és a hazai és nemzetközi piacokon tapasztalható pozitív növekedéssel a GGF hamarosan piacvezetővé vált ezen a területen. Napjainkban a gyártást több mint 12 000 négyzetméteren végzi a cég. Tervezés, gyártás és termékek összeszerelése is az olaszországi üzemben történik. A kemencéik kiváló alapanyagokból készülnek jó hőtartási és eloszlási tulajdonságokkal rendelkeznek. A megjelenésükre a tradicionális ipari stílus jellemző.
 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: