2023. 11. 26., Vasárnap, 17:35

A hónap utolsó napján mutatják be Semmelweis Ignácról szóló mozifilmet

via

November 30. a premier napja.

A héten megjelenik a mozikban Koltai Lajos legújabb filmje, amely Semmelweis Ignác életét mutatja be. A főszerepben olyan színészeket láthatunk majd, mint Gálffi László, Nagy Katica, Vecsei H. Miklós, Györgyi Anna vagy éppen Csapó Attila. Semmelweisre ma legendaként emlékszünk: bátor és tántoríthatatlan, egyszerre tudásvággyal és igazságvággyal teli emberként. Akit nem véletlenül emlegetnek így: az anyák megmentője. A saját korában viszont egészen másképp látták.

A többi magyar orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek hitte: hiszen nem érdekelték a császárváros örömei, csak a munkájának élt. Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották: kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége; és a szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt. Főnöke, a klinika vezetője (Gálffi László) számára pedig ő volt az élő, kellemetlen lelkiismeret: mert ha Semmelweis doktor elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik a kórt, amelybe annyi szülő nő belehalt, akkor ők mind gyilkosok...És dolgozott mellette egy szülésznő (Nagy Katica), aki meglátta benne azt, akit senki más: a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit.

- olvasható a film leírásában. Koltai Lajos művét november 30-tól láthatjuk majd a mozikban, kicsivel több mint két órás lesz a film. Érdemes megnézni az előzetest:

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: