2023. 05. 17., Szerda, 11:43

Ő itt Mihály, a bükki barnamedve - VIDEÓ

via

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Youtube oldalára került fel egy videó arról a barnamedvéről, aki már egy éve a hegységben él.

A Kárpátok barnamedve állományának növekedése és az élőhelyeiken végbemenő változások következtében az elmúlt évek során egyre gyakrabban észlelhetünk barnamedve előfordulására utaló nyomokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén - írják. 

Az idei csapadékosabb tavasz során a felázott talajon már több helyen kerültek elő a hozzánk látogató példányok lábnyomai, illetve az éjjel-nappal működő kameracsapdák néhány alkalommal felvételeket is készítettek a megjelenő egyedekről. 

Már tavaly októberben is jeleztük, hogy egy előző év májusától itt élő, kifejlett hím példány nagy valószínűséggel már áttelelhetett a Bükkben, és azóta is itt tartózkodik. Ez a példány jellegzetes színezettsége alapján egyértelműen azonosítható. Rendszeresen megfigyelhető, jellemzően kelet-nyugati irányban járja a Bükk területét.

A medve nem játék, a medvét kerülni kell. A medvével nem kell barátkozni, bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van, és az már elég nagy baj. Esetleges találkozás esetén elfutni is rossz ötlet, gyorsabb, mint gondolnánk. Itt egy kis videó, hogy mit tegyünk, ha véletlenül találkoznánk egy macival:

Messziről viszont aranyos.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: