Marek Marek

2021. 09. 24., péntek, 13:01

Széfekre specializálódtak a balatoni betörők, közel 100 milliót loptak össze - VIDEÓ

Az ügyészség a 2020. július 27-én történt vádemelését követően múlt hét pénteken hirdetett ítéletet annak a két férfinek az ügyében, akik Budapesten, illetve Somogy megyében elkövetett betöréses lopásokkal közel 100 millió forintot zsákmányoltak.

A két egymással rokoni viszonyban lévő vádlott 2019 októberétől követtek el szervezetten betöréses lopásokat, melyek eredményes végrehajtása érdekében kifejezetten a bűnelkövetésre szánt telefonokat szereztek be, a betörések helyszínét gondosan feltérképezték, ahová hozzájuk nem kapcsolható gépkocsikkal jutottak el.

A betöréssorozat időszakában több családi házat – köztük a Balaton Somogy megyei szakaszán található két ingatlant – törtek fel úgy, hogy a

házakba behatolva elsősorban nagy értékű zsákmánnyal kecsegtető széfeket, illetve trezorokat kerestek, amiket még a helyszínen felfeszítettek, vagy magukkal vitték azokat
A bűncselekmény elkövetése során nagy mennyiségű készpénzt, értékes arany – több esetben briliáns drágakövekkel díszített – ékszereket, történelmi arany pénzérméket, valamint nagy értékű gépkocsit, illetve karórákat zsákmányoltak. A vádlottak összesen 85 millió forint kárt okoztak a sértetteknek.

 

A vádlottak korábban már a rendőrök látókörébe kerültek, míg végül 2020 januárjában a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság fogta el őket.

A somogyi rendőröknek sikerült a nyomozás során számos lopott értéket – így érmegyűjteményt és karórákat – visszaszerezni, mivel a kutatások során a nyomozók feltártak egy olyan rejtekhelyet, amely az idősebb vádlott házában, az egyik fal mögött volt kiépítve

Az egyik sértett gépkocsija is előkerült.

A bíróság velük szemben 11 év 6 hónap, illetőleg 9 év fegyházbüntetést, közügyektől eltiltás, pénzbüntetést és – az utazó bűnözői jelleg miatt – járművezetéstől eltiltást szabott ki, vagyonelkobzást rendelt el, illetőleg helyt adott a sértettek több tízmillió forintra bejelentett polgári jogi igényének is.