2021. 09. 21., kedd, 11:19

Rasszizmussal vádolják az egyik legnépszerűbb hazai mesesorozat új részét

A gyerekes családok körében nagy népszerűségnek örvendő KerekMese YouTube-gyerekcsatorna - melyet 826 ezren követnek országszerte a videómegosztón - legújabb része kiverte a biztosítékot több civil szervezetnél, akik szerint rasszista elemeket tartalmaz. Az oktató mese egy saját családjával elégedetlen kisfiú történetét mutatja be, akit a gyámügy áthelyez egy másik családba, akikről később kiderül, hogy kutyakajával etetik a saját szüleiket, és csak a segélyért fogadták be Tomit. Bár a mesében nincs kimondva, egy áldozatvédő alapítvány szerint romákat mintáz a család, ami ráerősít a velük kapcsolatos előítéletekre. 

 

A mesét itt tekinthetitek meg

 

Készítői azt írták, nem tervezik törölni a videót, de a gyerekeknek szánt mesét időközben már csak 18 éven felüliek nézhetik meg. A szeretlekmagyarorszag.hu-nak az alábbi választ küldték a problémás videóra:

A nézők egy része valószínűleg nem tudta értelmezni, hogy a mesében egyetlen örökbefogadó szülő sem szerepel, hiszen csak eltévesztették a házszámot, mert Tomi dühösen becsapta az ajtót, és leesett a 2-es szám. Gyakorlatilag Tomi dühének a következményeként kerül tévesen másik családba. A történet a továbbiakban fikciós lévén minden szempontból a legrosszabb családot ábrázolja, csak így tudtuk megértetni Tomi karakterével, hogy értékelje a szerető családját, még ha néha házimunkát kell is végeznie.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: