Aris Aris

2021. 06. 28., hétfő, 11:09

Soha nem készült még ilyen részletes animáció az egykori kaposvári várról - VIDEÓ

Kaposváriként nem olyan biztos, hogy az ember teljes mértékben tisztában van városunk történelmével, egykori magyarországi szerepével és jelentőségével.

Ezen lehet gyorsan kicsit javítani hála a Pazirik Studio páratlan munkájának, akik egy rövid animáció keretei közt tárják szemünk elé a 14. században épített várunk történetét.

A Zselic tövében, a Kapos folyó partján jött létre Kaposvár, egy stratégiailag kiemelkedő fontosságú mocsaras környezetben. A 14. században először a vár téglából készült lakótornya épült fel, majd ezt követően a belső várfal, aztán a palota. Az építményt a 15. században is többször átépítették: egy külső téglafallal és újabb tornyokkal erősítették meg. Így jött létre a pompázatos téglavár, melynek ma már csak csekély romjai emlékeztetnek egykori dicső múltjára. Ezt az időszakot, egészen pontosan a 15. század végét idézi elméleti rekonstrukciónk, melyet Molnár István kutatásai alapján Buzás Gergely szakértői modelljéből kiindulva készítettünk el - írják a videó alatt.

A kisfilmet egyébként a Múzeumok Éjszakáján mutatták be a Rippl-Rónai Múzeumban.