Adri Adri

2021. 03. 17., szerda, 11:49

Különleges, állatövi fény ragyogott fel a Zselic fölött - VIDEÓ

Lélegzetelállító és meglehetősen különleges jelenséget láthattak azok, akik hétfő este az égre pillantottak, hiszen nem sokkal naplemente után felragyogott a tavaszi állatövi fény a nyugati égbolton. A nem mindennapi látványt a Zselici Csillagpark egyik új kamerája meg is örökített.

Az állatövi fény egy magaslégkörű fényjelenség, mely az ekliptika (vagyis a Nap egy év alatt megtett látszólagos útja az égbolton és a Föld keringési síkja a Naprendszerben) mentén látható és melyet az 0,001-0,1 mm mérettartományú porszemcséken visszaverődő és szóródó napfény hoz létre.

 

Ekliptika

Kedvező körülmények esetén – amely a fényszennyezéstől távol eső Zselicben javarészt adott- a sötét égbolton, az ekliptika és a horizont metszéspontja felett piramisszerű, az ekliptikához képest szimmetrikus, halvány foltként figyelhető meg. A fényessége a Nap iránya felé erősödik, miközben a másik irányban gyengül, egy fényhíd formájában jelenik meg. Ezt a jelenséget sikerült rögzítenie a Zselici Csillagpark egyik kamerájának: 

Mivel a fénye halvány, csak ritkán, kivételesen jó látási viszonyok esetén figyelhető meg, hazánkban leginkább a február- márciusi időszakban napnyugta után, vagy szeptember- októberben napkelte előtt.