Aris Aris

2020. 11. 29., vasárnap, 14:56

Fordult a kocka – Egy híd közepén álló, civil autós traffipaxot videóztak le – VIDEÓ

Olvasónktól kaptuk a videót, melyhez egy jogos kérdés is társult: Ez szabályos?

A felvételek az elmúlt napokban készültek a Mernye és Somogygeszti közötti, az R67-es felett átívelő felüljárón. Olvasónk elmondása szerint azóta rendszeres ez a folyamat, mióta átadták az új gyorsforgalmit, bár az, hogy mindennek a kivitelezése szabályos e már erősen kérdéses. A videón jól látható, amint a rendőrségi civil jármű a felüljárón áll, mellé kihelyezve a jó öreg háromlábút, így abban a sávban közlekedni nem lehet, kizárólag a záróvonal átlépésével lehetne kikerülni a hídon álló járművet.

Ezúttal 214-el repesztettek az új 67-esen a Balatonra

Ezúttal 214-el repesztettek az új 67-esen a Balatonra

A mögöttünk álló hétvégén ismét ellenőrzéseket tartott a rendőrség az új 67-es főúton. A három nap alatt összesen 16 gyorshajtót mértek be, volt aki 110 helyett 191-el, más pedig 214-el repesztett a szakaszon.

Mindez persze erősen kérdéses és a rendőrséget több hasonló vád is érte már az elmúlt évek során, ám a jogszabályok a sebességmérést a rendőrség számára szinte bárhol engedélyezik. Ezek szerint:

  • a közúti forgalom ellenőrzését végző berendezést és azt a járművet, amelyben a közúti forgalom ellenőrzését végző berendezés üzemel a közúton úgy kell elhelyezni, hogy a gyalogos és jármű forgalmat indokolatlan mértékben ne akadályozza.
  • a járművek a járműforgalom elől elzárt területen, továbbá a közútnak azon a részén is állhatnak, ahol a járművek megállása vagy várakozása tilos.
  • ha az adott jármű a forgalmat ellenőrzi, akkor az autópálya és az autóút leállósávjában megállhat.
  • leállósávon álló, a forgalmat ellenőrző járművet úgy kell elhelyezni, hogy az kellő távolságból észlelhető legyen.

Mindezek tekintetében megállapítható, hogy a rendőrség szinte bárhol, bármikor ellenőrizheti, hogy a KRESZ szabályait betartjuk e, és jelen esetben is csak maximum megkérdőjelezhető a traffipax és az autó elhelyezésének módja a hídon.