Lecsekkoltuk indulhat-e már a Desis koriszezon!
Marek Marek

Lecsekkoltuk indulhat-e már a Desis koriszezon!

Míg a 2015-ös, 2016-os év szerencsés volt a szabadtéri korizás szempontjából, a tavalyi tél nem volt ilyen kegyes, elmaradt a desedai csúszkálás. Most, hogy jócskán bent járunk a télben, lecsekkoltuk hogy áll a jég szeretett tavunkon, egyben hoztunk nektek egy hangulatos képgalériát.

Ahogy a drónfelvételeken láthatjátok, akadnak még kisebb jégfoltok a mélyebb vízen, a sekélyebb területeken azonban már összefüggő a jégfelület. A korizás szempontjából legnépszerűbb, somogyaszalói részen páran már rá is merészkedtek a jégre, de ezt egyelőre mi nem ajánljuk, másfelől a hó borította felület sajnos nem a legalkalmasabb erre.

A következő hétre 0 fok körüli értékeket mutat az előrejelzés, így lassan hízik a jég, bizonytalan, hogy mikorra lesz biztonságos vastagságú. 

Mielőtt a jégre merészkedtek, mindenképp vegyétek figyelembe a jégen tartózkodás szabályait:

A legalapvetőbb szabály, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert. 

 

TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni:

•          éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,

•          járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,

•          kikötők és veszteglőhelyek területén, 

•          folyóvizeken!

Ha a több napos melegebb idő hatására a jég felülete mosódik, vastagsága csökken, szilárdsága romlik, akkor a rajta való tartózkodás, közlekedés, sportolás veszélyes.