EGYSZERVOLT - A Deseda Camping
Cselik Richard Cselik Richard

EGYSZERVOLT - A Deseda Camping

Ebben a rovatunkban méltatlanul elfeledett épületeket, helyszíneket látogatunk meg, bemutatjuk történetüket a keletkezésüktől a mai napig. Egy kis múltidézés, és a jelen kori állapotok bemutatása.
Első célpontunk egy egykor nagy népszerűségnek örvendő Deseda Camping.

A Siótour nyitotta meg 1988-ban a kempinget, 250 férőhellyel. Én a mai napig nem értem hogyan, de nagyon hamar népszerűvé vált a főleg keletnémet, holland lakókocsis turisták köreiben.

Abban az időben nem volt se internet, se facebook, vagy hasonló reklámfelület, mégis sikerült elérniük, hogy teltházzal üzemeltek éveken keresztül.

Emlékszem még az akkori idők desedai hangulatára, amikor a holland gyerekekkel biliárdoztunk a klubhelyiségben, vagy a németekkel csúsztuk versenyt az akkor még meglévő vízicsúszdán.

Aztán lassan kezdtek eltünedezni a külföldi vendégek, feltehetően az elmaradt fejlesztéseknek, illetve  a kékalga elszaporodásának köszönhetően, mely jelentősen rontotta a vízminőséget. A Siótourt aztán megvásárolta az SCD Holding, majd  430 millióért próbálta értékesíteni, de végül "csak" 70 millióért kelt el a városnak 2008-ban. Időközben voltak vállalkozók, akik kísérletet tettek az üzemeltetésre, részben rendezvényhelyszínként hasznosítva a terület, de végül megszüntették a szerdődésüket. Mondani sem kell, hogy egy ekkora területnek nagy a karbantartási igénye, így miután gazdátlanul maradt, rohamos pusztulásnak indult.

Most újra átmeneneti gazdára talált a terület, a Szent Jupát Vízitúrázó Egyesület használja, és a lehetőségeikhez mérten próbálják rendben tartani.

Az évek alatt többször szóba került az ingatlan hasznosítása, most épp egy 450 férőhelyes kempingről van szó apartmanházakkal, de már nehezen tudunk hinni ezeknek a híreknek.

A Nyár elején úgy döntöttünk, hogy személyesen győződünk meg a helyzetről, ekkor készült ez a galéria.