Nem kell hozzá Michelin-csillag, csak egy kis bátorság, meg az a fajta vendég, aki nem ijed meg az újdonságoktól.
Hoztunk három ételt, amivel karácsonykor villanthatsz a vendégek előtt!
Ha karácsonykor már unod a „sonka–tojás–franciasaláta” szentháromságot, érdemes elcsábulni a hermelin irányába. A pácolt camembert afféle kelet-európai gasztrotrükk: kinéz valahogy, illata van, és az első falat után mindenki elfelejti, hogy eredetileg hidegtálat várt. Olaj, hagyma, fokhagyma, bors, esetleg egy kis csípős – és már kész is az étel, ami egyszerre otthonos és gyanúsan „külföldi”. Ráadásul előre elkészíthető, így karácsonykor már csak elő kell venni, mintha mindig is így tervezted volna.
A rillettes azoknak való, akik szeretnek úgy tenni, mintha órákig főztek volna, miközben valójában a munka nagy részét a zsír végezte el helyettük. A lassan szétfőtt, szálas hús kenhető formában kerül az asztalra, rusztus, zsíros, vigasztaló – pont olyan, amire egy téli vendégségben szükség van. Pirítóssal, savanyúsággal vagy egy kis lilahagymával tálalva azonnal „komoly” előétellé válik, amit mindenki szeret, csak nem mindenki meri bevallani, mennyire.
A terrine már a haladó szint, ahol a vendégek automatikusan franciául ejtik ki az étel nevét, még ha nem is tudják pontosan, mit esznek. Szeletelhető, formás, hidegen tálalt fogás, ami lehet húsos, májas vagy akár zöldséges is, és pont attól működik, hogy nem akar mindenkinek megfelelni. Karácsonykor jól jön egy ilyen étel: elegáns, előre elkészíthető, és elég egyetlen szelet belőle ahhoz, hogy mindenki úgy érezze, idén valami különleges történt az ünnepi asztalnál.