A kaposvári adventi vásárban sétálva több helyről is ugyanazt hallottuk: „itt van a város legjobb lángosa”. A Rippl-Rónai Múzeum előtt kígyózó sor – amely hétvégente egészen a KAPOSVÁR feliratig ért – pedig egyértelműen jelezte, hogy itt valamit nagyon jól csinálnak. Úgy döntöttünk, utánajárunk a dolognak, és megnézzük, mi áll a Lángos Bázis sikere mögött.
A Lángos Bázis Facebook-oldalán ez a szlogen fogadja az érdeklődőket:
Családi vállalkozás vagyunk, a tökéletes minőség megszállottjai
És ez nem csupán jól hangzó marketingmondat. A büfékocsiban valóban egy család dolgozik: Jani és Tímea, valamint két fiuk készítik nap mint nap a lángosokat. A mozgó büfé a Vásártéri úti M-Car udvarból november 30-tól költözött ki a kaposvári adventi vásárba, ahol december 21-ig, a Rippl-Rónai Múzeum előtt találkozhattok velük.
A Lángos Bázis neve azonban nem csak Kaposváron cseng ismerősen. A csapat a nyári szezonban Horvátországban, a Vir szigeten is bizonyított, ahol a Hungarian Lángos Google-oldalon közel 100 értékelés alapján 4,9-es átlagot értek el. A vélemények önmagukért beszélnek:
„Isteni finom a lángos, világon a legjobb! Aki arra jár, ne hagyja ki semmiképpen.
A csapatnak: verhetetlenek voltatok, vagytok, és lesztek is lángosban, amíg világ a világ!”
„Nagyon finom volt minden! Aki Víren jár, mindenképp kóstolja meg a magyar lángost, kihagyhatatlan! Friss, nagyon jó ízű és bőséges adag. Nem csalódtunk, csak ajánlani tudom! ”
De mi a titok? Erről Jani mesélt nekünk:
Nagyon sokat dolgoztunk és kísérleteztünk az alaprecepten, mire elértük a jelenlegi elkészítési módot. A legfontosabb a minőségi alapanyag és a folyamatos odafigyelés
Az átlagos és a tökéletes lángos közötti különbség az apró részletekben rejlik. Míg sok helyen a lángos bucik súlya 18 dekagramm körül mozog, a Lángos Bázisnál 25 dekás bucikkal dolgoznak. A tésztát lassú kelesztéssel, szabad levegőn érlelik, a sütés pedig mindössze egy percig tart, így a lángos nem szívja meg magát olajjal.
Az alapanyagoknál és az odafigyelésnél sincs kompromisszum:
-
megfelelő hőmérsékletű, minőségi olaj
-
válogatott liszt
-
minden nap frissen darált magyar fokhagyma
-
friss, hazai lilahagyma
-
Ammerländer sajt
-
Jásztej tejföl
Nem véletlen, hogy Jani egy különösen emlékezetes visszajelzést is megosztott velünk:
Volt olyan vendégünk, aki szerint az ország legfinomabb lángosát fogyasztotta el nálunk
Megkérdeztünk egy visszajáró vendéget is, aki így foglalta össze a tapasztalatait:
Barátságos légkör, nagyon jó minőségű lángos, extra ár-érték arány. Van, hogy két lángos is lecsúszik. Nyáron végigteszteltem a balatoni lángosokat, még azok között is top, Kaposváron pedig magasan a legjobb
A beszélgetés közben természetesen mi sem maradhattunk ki a kóstolásból. Eredetileg csak fél lángost terveztünk… de ez gyorsan irreális elképzelésnek bizonyult. Falatról falatra derült ki, hogy itt nincs megállás – és ami legalább ennyire fontos: később sem feküdte meg a hasunkat.
A Lángos Bázist nemcsak a lángosrajongóknak ajánljuk, hanem azoknak is, akik évente csak néhány alkalommal kívánják meg. Ebben biztosan nem fognak csalódni.