Komoly kérdés, várjuk a válaszokat!
Van, aki szerint a tejbegríz akkor tökéletes, ha a kanál megáll benne, mint a zászló a győztes domb tetején. Mások viszont úgy vélik, a jó gríz kicsit folyik, kicsit ring a tányérban, és ha nem kapkodsz, lassan elúszik előled, mint egy nyári álom. A sűrűség kérdése nem pusztán kulináris, hanem identitásbeli ügy.
A vita a konyhában kezdődik, de a nemzeti minimumot itt sem könnyű megtalálni. Anyák, nagymamák és gasztrobloggerek hadakoznak a „megfőtt már rendesen?” és a „még egy kicsit hígítsd!” frontvonalán. Az egyik tábor szerint a gríznek „tartása” kell legyen – különben az ember mit kanalaz? A másik oldal viszont azzal érvel, hogy az élet elég kemény amúgy is, legalább a tejbegríz legyen lágy.
A kompromisszum talán a hőmérsékletben rejlik: ha forrón folyós, kihűlve megszilárdul, mint a remény. Addig pedig mindenki a saját tányérján vívhatja meg a maga kis textúra-háborúját. Egy biztos: legyen sűrű vagy híg, ha van rajta kakaó, béke lesz a kanál körül.