2025. 11. 02., Vasárnap, 18:45

Libák, lakomák, legendák – közeleg Márton-nap!

A bor, a liba és a jókedv ünnepe: három fogás, amiért érdemes Mártonra várni.

Hamarosan elérkezik Márton napja, amikor a magyar hagyomány szerint nemcsak újborral, hanem ropogós libasült illatával is megtelik a levegő. November 11-én Szent Mártonra emlékezünk, aki a legenda szerint egy libaólban próbált elbújni püspökké választása elől – hiába, mert a libák gágogása elárulta. Azóta minden évben libával és borral köszöntjük a tél kezdetét, és ha hihetünk a népi bölcsességnek: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik.”

Az ünnepi asztalról természetesen nem hiányozhat a klasszikus sült libacomb, amely kívül aranybarnára pirul, belül pedig omlós és szaftos marad – mellé párolt káposzta és burgonyás derelye illik a legjobban. Aki valami különlegesebbre vágyik, próbálja ki a töltött libanyakat: fűszeres, májas kenyérrel töltött finomság, amely egyszerre népi és elegáns fogás. A harmadik libás csoda pedig a libakocsonya, amit a hűvös őszi esték tesznek igazán élvezetessé – remegős, fűszeres, igazi retró fogás, ami újra divatba jött.

Márton-nap tehát nemcsak a borászok, hanem a gasztronómia szerelmeseinek is piros betűs ünnep. Egy jó libavacsora mellé érdemes koccintani egy pohár újborral, és engedni, hogy a libaságok ízeivel együtt a novemberi borongás is elszálljon - legalább egy estére.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: