Ezt is érdemes kipróbálni!
Ha van leves, ami tökéletesen megtestesíti a nyári frissességet és egyszerűséget, az a bolgár tarator. Ez a hideg uborkaleves nem csupán a hőség ellen hatásos, de igazi balkáni kulináris élmény is, ami a joghurt, az uborka, a fokhagyma és a kapor tökéletes harmóniájára épül. Bár elsőre hasonlónak tűnhet az orosz rasszolnyikhoz, valójában épp az ellenkezője: míg a rasszolnyik egy (főleg) meleg, savanykás, húsos leves kovászos uborkalével és árpagyönggyel, addig a tarator egy hűsítő, nyers, növényi alapú, könnyed fogás. A bolgár változat különlegessége a dióval való gazdagítás, amely ritkán hiányzik az autentikus receptekből.
Elkészítése egyszerű és gyors: egy közepes uborkát lereszelünk vagy apróra vágunk, majd elkeverünk körülbelül fél liter sűrű, natúr joghurttal. Ehhez jön két-három gerezd zúzott fokhagyma, egy evőkanál finomra vágott friss kapor, ízlés szerint só, valamint egy marék durvára tört dió. Az egészet felöntjük kb. 2 deci hideg vízzel – attól függően, mennyire levesesen szeretnénk –, majd meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és pár csepp citromlével. Legalább egy órára hűtőbe tesszük, és jéghidegen tálaljuk. A tarator nemcsak frissít, de egy szelet kenyér mellé akár egy könnyű vacsorának is megállja a helyét.