2025. 07. 02., Szerda, 00:00

Nem csak a spanyolok kiváltsága a gazpacho

Hideg leves, forró nyár: érdemes nekünk is felfedezni a mediterrán klasszikust!

A gazpacho elsőre talán idegenül hangozhat egy magyar fülnek, de valójában tökéletes választás a tikkasztó nyári napokon. Ez a hűsítő, zöldségekből készült leves igazi frissítő bomba, ami egyszerre tápláló, könnyű és elképesztően finom. Spanyolországban már régóta a nyári étkezések elmaradhatatlan része, de semmi okunk rá, hogy mi, magyarok ne illesszük be saját gasztronómiánkba. A hazai nyári piacok kínálata – érett paradicsom, ropogós paprika, uborka, friss fokhagyma – mind adott ahhoz, hogy akár otthon is elkészítsük.

Klasszikus gazpacho recept (4 főre):

  • 1 kg érett paradicsom

  • 1 kígyóuborka

  • 1 piros kaliforniai paprika

  • 1 kis fej lilahagyma

  • 1-2 gerezd fokhagyma

  • 3 evőkanál olívaolaj

  • 2 evőkanál fehérborecet (vagy almaecet)

  • só, frissen őrölt bors ízlés szerint

  • hideg víz (kb. 1–2 dl)

A zöldségeket darabold fel, tedd turmixgépbe vagy botmixerrel pürésítsd. Add hozzá az olajat, ecetet, fűszereket, és annyi vizet, hogy kellemesen krémes, de iható állagú legyen. Hűtsd legalább 2 órát a hűtőben, majd friss zöldfűszerekkel, pirított kenyérkockákkal vagy olívaolaj-csorgatással tálald.

A gazpacho nemcsak egészséges, hanem sokoldalúan variálható is. Lehet pikánsabb, édeskésebb, sűrűbb vagy hígabb – ahogy éppen jól esik. Ráadásul nem terheli meg a gyomrot, ami különösen jól jön a forróságban. Ha egy nyári vacsorát tervezel a kertben vagy csak gyors, de tartalmas hűsítőre vágysz a munkanap végén, a gazpacho tökéletes társad lesz. Ne hagyjuk meg a spanyolok kiváltságának – jár ez nekünk is!

Ti már próbáltátok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: