Hideg leves, forró nyár: érdemes nekünk is felfedezni a mediterrán klasszikust!
A gazpacho elsőre talán idegenül hangozhat egy magyar fülnek, de valójában tökéletes választás a tikkasztó nyári napokon. Ez a hűsítő, zöldségekből készült leves igazi frissítő bomba, ami egyszerre tápláló, könnyű és elképesztően finom. Spanyolországban már régóta a nyári étkezések elmaradhatatlan része, de semmi okunk rá, hogy mi, magyarok ne illesszük be saját gasztronómiánkba. A hazai nyári piacok kínálata – érett paradicsom, ropogós paprika, uborka, friss fokhagyma – mind adott ahhoz, hogy akár otthon is elkészítsük.
Klasszikus gazpacho recept (4 főre):
-
1 kg érett paradicsom
-
1 kígyóuborka
-
1 piros kaliforniai paprika
-
1 kis fej lilahagyma
-
1-2 gerezd fokhagyma
-
3 evőkanál olívaolaj
-
2 evőkanál fehérborecet (vagy almaecet)
-
só, frissen őrölt bors ízlés szerint
-
hideg víz (kb. 1–2 dl)
A zöldségeket darabold fel, tedd turmixgépbe vagy botmixerrel pürésítsd. Add hozzá az olajat, ecetet, fűszereket, és annyi vizet, hogy kellemesen krémes, de iható állagú legyen. Hűtsd legalább 2 órát a hűtőben, majd friss zöldfűszerekkel, pirított kenyérkockákkal vagy olívaolaj-csorgatással tálald.
A gazpacho nemcsak egészséges, hanem sokoldalúan variálható is. Lehet pikánsabb, édeskésebb, sűrűbb vagy hígabb – ahogy éppen jól esik. Ráadásul nem terheli meg a gyomrot, ami különösen jól jön a forróságban. Ha egy nyári vacsorát tervezel a kertben vagy csak gyors, de tartalmas hűsítőre vágysz a munkanap végén, a gazpacho tökéletes társad lesz. Ne hagyjuk meg a spanyolok kiváltságának – jár ez nekünk is!