Nem lehet elvenni a strandi lángosozás élményét, de azért otthon sem rossz.
Egy szép nyári napon, amikor a Balaton partján a nap leégeti a vállunkat, a strandbüfénél pedig egy sajtos tejfölös lángos árából már kis híján részvényt vehetnénk egy Mészáros-hotelben, sokan elgondolkodnak: ezt otthon is meg lehetne csinálni, nem? A válasz: nemcsak hogy lehet, de kell is! Mert bár a lángos aranyban mérve is drága, otthon a konyhában még mindig könnyen meg lehet csinálni
Íme a népi ellenállás ehető formája – a házi sajtos tejfölös lángos:
- Hozzávalók (4 darabhoz):
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 7 g szárított
- 2,5 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olaj a tésztába
- Bő olaj a sütéshez
- Tejföl, reszelt trappista (nem Mészáros-féle luxusparmezán)
Elkészítés:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, majd belekeverjük a lisztbe, sóba, olajba. Jól megdolgozzuk, majd 1 órát kelesztjük. Ha megkelt, négyfelé szedjük, kézzel formázzuk (nem baj, ha nem szabályos), és forró olajban kisütjük. A tetejére mehet a tejföl, jó sok sajt, és ha nagyon vagányak vagyunk, egy gerezd fokhagyma is.