Hazánkban a horgászat népszerűsége egyre inkább növekszik, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy az aktív horgászok száma már meghaladta a fél millió főt. Ennek a rekreációs tevékenységnek a gazdasági és társadalmi jelentősége megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a horgászok által egyre nagyobb mennyiségben használt csalogató- és etető anyagok bizonyos mértékű környezeti terhelést jelenthetnek vizeinkben - írja a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet.
A beszórt etetőanyagokból felszabaduló tápanyagok befolyásolhatják az algásodást és a vízminőséget. A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és partnerei vizsgálata szerint 1 kg etetőanyagból akár 3 g nitrogén és 2 g foszfor is kioldódhat naponta, különösen az állati eredetű összetevőket tartalmazókból. A pontyok táplálkozási kísérletei alapján ezek az anyagok nem okoztak egészségkárosodást, de az állati eredetű etetőanyagok jobban támogatták a növekedést. Környezeti szempontból a növényi alapú etetőanyagok előnyösebbek, mivel hatékonyabban épülnek be a halak szervezetébe, csökkentve a vizek tápanyagterhelését.
Összességében elmondható tehát, hogy a rövid idő alatt nagy mennyiségben beszórt etetőanyag számottevő környezeti kockázatot jelenthet, mivel annak el nem fogyasztott részéből jelentős mennyiségű foszfor oldódhat ki a vízbe, amely algásodást okozhat.