A hétfői Magyar Közlönyben jelent meg egy 2014-es EMMI rendeletnek a módosítása, amely szerint több allergén összetevő is tiltólistára kerül a közétkeztetésben.
A módosítás szövege egészen pontosan így hangzik:
A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 14. § (1) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki: (Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni:) „l) az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet II. Mellékletében felsorolt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek közül a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot és a belőlük készült termékeket.
Mindez azt jelenti, hogy a rendelet életbe lépésével, vagyis február 9-től
Becslések szerint 40 ezer ételallergiás gyerek él Magyarországon, nagyjából 20 ezren vannak, akiknél életveszélyes anafilaxiás reakció alakulhat ki. Többségük a földimogyoróra allergiás, náluk akkor is súlyos reakció lehet a következmény, ha csak érintkeznek az allergénnel.
A Magyar Közlönyben megjelent közétkeztetésre vonatkozó EMMI-rendelet módosítása tartalmazza azt is, hogy az 1 és 3 év közötti gyerekek nem kaphatnak 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítményt, valamint hogy a közétkeztetésből kivonják a cukrokat és az édesítőszereket tartalmazó üdítőitalokat és szörpöket is, illetve “a Magyar Élelmiszerkönyv 11. mellékletében foglaltaknak megfelelő gyümölcslén kívül más gyümölcsitalt” nem kaphatnak a gyerekek.