A szakértők szerint idén lassan már keresettebb lesz a dubaji csoki a bejglinél, ami azért is megdöbbentő, mert ez az arab finomság csak nemrégiben robbant be a köztudatba. A dubaji csoki azonban páros lábbal rúgta ránk az ajtót, ma pedig már ínyencek, influenszerek és a legnagyobb gourmet-szakemberek is dubaji csokilázban égnek. De mi is az a dubaji csoki és miben rejlik ennek az új, ízlelőbimbókat lerohanó őrületnek a titka?
Jakabfi Dávid patissier, a modern cukrászat egyik kiemelkedő alakja hazánkban, aki számos nemzetközi gasztrinómiai
„Mindig a fogyasztók diktálják a divatot, tőlem pedig most a közönségem ezt kéri. A dubaji csoki, ahogyan a nevéből is kiderül, egy dubaji édesség, amelynek az a lényege, hogy a török tészta, a kadayif, ami a mi cérnametéltünkhöz hasonlít, megpirítva szirupos édességekhez is előszeretettel használják. A másik alapját a pisztácia adja, Irán ugyanis hatalmas pisztáciatermesztő, és a világ minden tájára szállítják a pisztáciapasztát, amivel mi is dolgozunk” - magyarázta a desszertséf.
A dubaji csoki egyébként egy speciális arab édesség, a „Can't Get Knafeh of It” különleges csokoládéja, amely a közel-keleti konyha egyik híres desszertjét, a knafeh-t ötvözi a csokoládéval. A csokoládé különlegessége, hogy egy tejcsokoládéba burkolt desszertről van szó, amely belül ropogós kataifi tésztát, pisztáciakrémet és tahinit – vagyis szezámpasztát - tartalmaz. A desszert világszerte nagy népszerűségre tett szert legfőképpen a TikToknak köszönhetően, ami immár Magyarországra is begyűrűzött.
A sikere olyan nagy, hogy a törzsvásárlóink már legtöbbször inkább ezt választják a bejgli helyett és könnyen lehet, hogy idén karácsonykor ebből nagyobb mennyiséget kell majd készítenünk, mint bejgliből, ugyanis már most a jövő évre veszünk fel rendeléseket
- fejtette ki a desszertséf.
A közösségi oldalakon máris számos recept kering a dubaji csoki elkészítésével kapcsolatban, aminek köszönhetően sokan otthon is megpróbálkoznak a finomság elkészítésével több-kevesebb sikerrel.