Az Országos Gombakiállításon hirdették ki a 2025-ös Év Gombáját. Az internetes szavazás eredményeként jövőre az Év Gombája a sárga gévagomba lesz.
Tavasztól őszig találkozhatunk a gévagombával, ami kezdetben dudoros élénksárga, esetleg narancsos. Később ellaposodik, gyakran zsindelyszerűen több gombatest összenő.
A sárga gévagomba vagy népies nevein: sárgagéva élő vagy elhalt lombos fákon, ezek vastag ágain telepszik meg; ártéri erdőkben gyakran rábukkanhatunk. Az egymás felett elhelyezkedő, változatos alakú, sárga vagy narancssárga termőtestek akár 30–50 cm átmérőjűre is megnőhetek. Termőrétegük likacsos, húsuk fehér színű.
Április második felétől egészen őszig láthatunk sárga gévagombát, de fiatalon, még nyár elején érdemes gyűjteni, mert ilyenkor még puhák, az idősebb gombák kemények, fásak és cseres ízűek. Addig fogyasztható, amíg puha, lédús és a kés könnyen beleszalad. Akár káposzta méretűre is megnőhet, ebből törjünk vagy késsel vágjunk le. Szárítani nem lehet, mert megkeményedik közben, de fagyasztva tudjuk tartósítani.
A sárga gévagomba fogyasztása nyersen nem ajánlott, mert gyomorfájdalmat okozhat, de sütés vagy főzés után már élvezhető a kissé savanykás íze.
Hasonlóképp lehet felhasználni, mint a laskagombát: kiváló ízesítője húsételeknek, tojásételeknek, pizzának, fasírtnak, levesnek. Aki nem szereti a savanykás ízét, az ástassa egy órára tejbe, ez elveszi a fanyarságát