Egy friss kutatás 501 háztartás közel 1400 fogyasztójának szokásait vizsgálta, mely szomorú eredménnyel zárult: két kilogrammal több élelmiszert dobunk ki fejenként, mint egy évvel korábban, így 62 kilogrammra emelkedett az átlagos fejenkénti éves mennyiség.
380 milliárd Ft veszteséget jelent a lakosságnak, mely fejenként 40 ezer Ft évente.
Az élelmiszerpazarlás túlnyomó részét, 82,51 százalékát továbbra is a készételek, a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a pékáruk és a tejtermékek adják, habár 2016-hoz képest a pékáruk esetében sokkal tudatosabbá vált a lakosság
A Nébih szerint bizakodásra ad okot, hogy a felmérésben részt vevők 82 százaléka úgy érzi, tovább tudná csökkenteni az élelmiszerpazarlását. A komposztálás továbbra is őrzi az elmúlt években megszerzett népszerűségét, a háztartások több mint fele komposztál valamilyen módon.