2024. 09. 27., Péntek, 06:54

Nőtt az itthoni élelmiszerpazarlás, átlagosan 62 kg kaját dobunk a szemétbe fejenként

Egy friss kutatás 501 háztartás közel 1400 fogyasztójának szokásait vizsgálta, mely szomorú eredménnyel zárult: két kilogrammal több élelmiszert dobunk ki fejenként, mint egy évvel korábban, így 62 kilogrammra emelkedett az átlagos fejenkénti éves mennyiség.

A két kilós gyarapodás szinte teljes egésze az úgynevezett elkerülhető élelmiszerhulladékok, vagyis a tiszta pazarlás területén jelentkezett.

A 62 kilogramm élelmiszerhulladékból 25,8 kg megelőzhető lenne, vagyis pazarlás. Ez 380 milliárd Ft veszteséget jelent a lakosságnak, mely fejenként 40 ezer Ft évente.

Az élelmiszerpazarlás túlnyomó részét, 82,51 százalékát továbbra is a készételek, a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a pékáruk és a tejtermékek adják, habár 2016-hoz képest a pékáruk esetében sokkal tudatosabbá vált a lakosság

A Nébih szerint bizakodásra ad okot, hogy a felmérésben részt vevők 82 százaléka úgy érzi, tovább tudná csökkenteni az élelmiszerpazarlását. A komposztálás továbbra is őrzi az elmúlt években megszerzett népszerűségét, a háztartások több mint fele komposztál valamilyen módon.

 

A felmérésből az is kiderül, hogy a pazarlás oka legtöbbször figyelmetlenségre, a nem megfelelő tervezésre vezethető vissza, ami csak szemléletváltással, tudatos odafigyeléssel orvosolható.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: