2024. 09. 27., Péntek, 07:02

Az R67-eshez hasonlóan az új zenélő út mellett élők is a zajra panaszodnak, aláírásgyűjtés indult

Szeptemberben elkészült az ország harmadik zenélő útja Hatvan és Lőrinci között. Az Ismerős Arcok slágerét "játszó" 550 méteres szakasz kétségtelenül feldobja az arra autózók kedvét, a környező településeken élőket azonban zavarja a napi többezer lejátszás, ezért aláírásgyűjtésbe fogtak. 

Elkészült az ország harmadik zenélő útja, az Ismerős Arcok slágerét "játssza"

Elkészült az ország harmadik zenélő útja, az Ismerős Arcok slágerét "játssza"

Elkészült Magyarország harmadik zenélő útburkolata a 21-es főúton Hatvan és Lőrinci között. Zenélő útszakaszt korábban a 67-es és a 37-es úton alakítottak ki. Előbbin a Republic 67-es út című dalát, utóbbin az Érik a szőlő című népdalt szólaltatják meg a járművek.

A történet a somogyiaknak is ismerős lehet, 2020-ban hasonló problémák merültek fel a R67-es zenélő szakaszával kapcsolatban. Akkor a Mernyén és Mernyeszentmiklóson élők panaszkodtak az erős hanghatásokra, ezért mi is ellátogattunk a helyszínekre:

A kedélyek aztán lecsillapodtak, a Republic slágerének refrénjét azóta is zengi a 67-es. A 21-es út mellett lakók viszont egyelőre nem akarnak belenyugodni a szakasz meglétébe, ezért pénteken aláírásgyűjtést kezdeményeztek. A petícióban Zagyvaszántó, Lőrinci, Selyp, Heréd, Nagygombos, Kisgombos településeket és a Mátravidéki Erőmű területét érintő zajról írnak.

Nagyon sokan arra panaszkodtak, hogy a zenélő út környékén lakók nem tudnak nyitott ablaknál aludni, olyan zajos tud lenni, de már a nappali tevékenykedésüket is olyan mértékben zavarja, hogy nincs kedvük az otthonukban tartózkodni. Nyilván, a közlekedő gépjármű sebességétől függően, kiszámíthatatlan és ijesztő a zaj … [ami] a kisgyermekekre igen káros hatással van

 

A petícióban továbbá arról is szó esik, hogy az országban kialakított valamennyi zenélő út közlekedésbiztonsági problémákat is felvet, hiszen a magyar nyelvet nem ismerő sofőrök a táblát nem tudják értelmezni, így a zenélő útszakaszra hajtva megrémülhetnek, ami balesetveszélyes.

Az aláírásgyűjtés célja, hogy vagy szüntessék meg a Nélküled részletét megszólaltató zenélő utat, vagy a 21-es számú főút érintett szakaszának mindkét oldalára építsenek zajvédő falat

Te mit gondolsz?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: