2024. 09. 13., Péntek, 06:12

Az év egyetlen részleges holdfogyatkozása lesz jövő héten

17-én este a kelő, hatalmas telihold mellett láthatjuk a legszebb gyűrűs bolygót, a Szaturnuszt. Néhány órával később, hajnalban az év utolsó részleges holdfogyatkozását észlelhetjük - olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményében.

Szeptember 17-én, kedd este szabad szemes együttállást figyelhetünk meg. A délkeleti égboltra tekintve 20:00-kor, 12 fokos magasságban láthatjuk a hatalmas teliholdat, amelytől 5 fokra, északnyugati irányban, jobbra fentebb Naprendszerünk második legnagyobb bolygóját, a Szaturnuszt láthatjuk.

A 0,6 magnitúdós bolygó fényes csillagként látszik majd égi kísérőnk mellett. A távcsöves vagy binokulárral történő észlelést érdemes 21:00 után elkezdeni, amikor a páros már 21 fokos magasságban lesz. Így a fény- és légszennyezés, valamint a légköri turbulenciák kevésbé zavarják a látvány megtekintését. A telihold sugársávos krátereivel, míg a Szaturnusz hatalmas gyűrűrendszerével várja az észlelőket.

Ilyen volt a hétfői Hold - Szaturnusz együttállás

Ilyen volt a hétfői Hold - Szaturnusz együttállás

Sajnos nem voltak a legjobbak a feltételek a megfigyeléshez: hol a holdkoszorú, hol felhő takarja a Hold és a Szaturnusz párosát - számolt be az Időkép.

Szeptember 18-án, szerda hajnalban két csillagászati jelenséget is megfigyelhetünk, amelyhez nincs feltétlenül szükségünk semmilyen segédeszközre. Az első maga az óriási telihold. Ezt a jelenséget az okozza, hogy égi kísérőnk ellipszispályán kering bolygónk körül. Ennek következtében van egy pont, amikor a legközelebb van hozzánk és egy másik, amikor a legtávolabb. A legnagyobb távolság a Földtől 405.000 kilométer. Azonban a Hold szerda hajnalban csak 355.000 kilométerre lesz a Földtől. 

A következő jelenség pedig az év egyetlen részleges holdfogyatkozása: a Föld árnyékába belépés előtt, 3/4 négy után már észre lehet venni szabad szemmel, hogy a Hold jobb felső része kezd kicsit elsötétedni, mintha egy lepel borulna rá: ez a félárnyék, latin nevén penumbra. A sötétedés egyre fokozódik míg hajnali 4:13-kor a délnyugati égbolton, 21 fokos magasságban az égi kísérőnk még a Vízöntő csillagképen tartózkodva belép a bolygónk árnyékába.

Az árnyékot, azaz az umbrát, a Hold jobb felső pontján figyelhetjük meg először, mintha valami sötétebb dolog beleharapott volna a fényes holdkorongba. Ennek megfigyeléséhez nincs feltétlenül szükségünk csillagászati segédeszközre, de ha van lehetőségünk, akár már egy kézi látcső is tud még pluszt adni a látványhoz.

 

A következőkben percről percre növekedni fog a sötétebb terület, ahogy a Hold beljebb kúszik a Föld árnyékába. A fogyatkozás 4:44-kor éri el a maximumát, ekkor a Hold 8,5%-a lesz árnyékban, még kényelmes 16 fokkal a horizont felett. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: