2024. 09. 12., Csütörtök, 07:35

Több év börtön járhat a palackokkal való trükközésért

A palackok visszaváltására szolgáló automatákat egyre többen és többen használják, társadalmunkat ismerve pedig egyáltalán nem meglepő, hogy megjelentek az első trükközések is a gépekkel, ezeknek hátulütője pedig az, hogy akár börtön is járhat érte.

A pécsiek egészen sokat használják az üvegvisszaváltástírja a Szabad Pécs. Igazán sokat is jelenthet a palackért visszajáró 50 forint, a szegényebbek sok eldobott, kukába kihajított üveget gyűjtenek össze és visznek vissza, hogy egy kis pénzhez jussanak, de van, aki nagyüzemi csalásra használhatja a lehetőséget. 

Börtön is járhat az automatával való trükközésért

A lap több helyit is kérdezett tapasztalatairól az üvegvisszaváltással kapcsolatosan. Egyikük elmesélte, hogy a Balaton mellett a turisták nem nagyon viszik vissza a palackokat, azokat sokszor hajítják a kukákba, így egyre többen döntenek úgy, hogy ezeket összeszedik és visszaváltják.

Megemlített egy lengyel férfit is, aki hatalmas zsákokkal hozott palackokat, az autója tele volt vele. Amikor végzett a visszaváltással, kiszedte a nem betétdíjas palackokat a gép mellett álló gyűjtőből, és elvitte azokat is. Egy arra járó megkérdezte, miért teszi ezt, mire ő azt felelte, hogy hazaviszi, mert Lengyelországban fillérekért, de visszaveszik ezeket is.

Mások szerint ugyanakkor nem Lengyelországba szállíthatja, hanem

a visszaváltható üvegek vonalkódját lefénymásolja, sokszorosítja, ráragasztja a nem betétdíjas palackokra, és azokat is visszaváltja.

Ebből pedig rengeteg extra pénz folyhat be, azonban nem érdemes követni a példáját, ugyanis ez bűncselekménynek számít, egész pontosan információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette valósul meg ilyenkor. Ezért  alapesetben legfeljebb 3 év jár, ha viszont valaki üzletszerűen és bűnszövetségben követi el, valamint a kárérték az 500 millió forintot is meghaladja, 10 év börtönt is kaphat.- írja a Dívány.hu

Ti tapasztaltatok ilyen trükközést az automatáknál?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: