2024. 08. 26., Hétfő, 07:26

Nem csíp, de nehéz megmaradni mellettük - Árvaszúnyog invázió van a Balatonnál

Orrba-szájba, mindenhol ott vannak az árvaszúnyogok. 

Az árvaszúnyogok (Chironomidae) családja a kétszárnyúak (Diptera) rendjének hazánkban is elterjedt, jelentős csoportja. Hazánkban 6 alcsalád több, mint 320 faja ismert. Egyes becslések szerint a fajok száma világszerte elérheti a 15 000-et is. Édesvizekben a legelterjedtebb és gyakran a legnagyobb egyedszámban jelenlévő rovarok - írja a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet.

A kifejlett árvaszúnyog rendszerint röpképes és nevéhez híven nem csíp. Élettartamuk meglehetősen rövid; gyakorlatilag a szaporodásra és tojásrakásra korlátozódik. A tojásokat általában a vízre helyezik, vagy valamilyen szilárd felszínre rögzítik. 

Az árvaszúnyogok lárvái fellazítják és átforgatják az üledéket, így hozzáférhetővé teszik más lebontóknak is, és komoly szerepük van a balatoni tápláléklánc fenntartásában. 

De azért nem kicsit idegesítők: A Balaton körül több helyen is árvaszúnyog invázió van, többek között Balatonfüreden, Csopakon, Zamárdiban és Lellén - a rajzásról rengeteg bejegyzés tanúskodik. Sok helyen már annyira zavaró, hogy bizonyos vendéglátóegységek előbb zárnak, de az emberek is menekülnek gyorsan haza, mielőtt akaratlanul is pár száz szúnyog lesz a vacsora. 

Levegőt sem lehet venni tőlük.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: