2024. 08. 21., Szerda, 07:44

Idén 10 ember fulladt a Balatonba

Idén augusztus 15-ig tíz ember fulladt a Balatonba, közük 8-an a nyári hónapokban vesztették életüket. Ez minimális csökkenés az elmúlt évekhez képest – írja a Népszava.

Tavaly a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 169 esetben 334 főt mentettek ki, idén eddig 159 alkalommal 293-at. A balatoni mentések száma ennél jóval magasabb, hiszen sokszor nem a vízirendőrök, hanem a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) munkatársai végzik a mentést - osztotat meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóosztálya a lappal.

Aki vízre száll, vegyen fel mentőmellényt! Mert a víz aránytalanul gyorsan és súlyosan büntet. Nem érdemes kockáztatni, ha másnap is a családjával szeretne ebédelni. Nem véletlen fogalmazok keményen,

35 év alatt több mint 500 holttestet vettem ki az ország különböző vizeiből, pedig ha megfelelő védelemmel ellátták volna magukat, közülük sokan ma is élhetnének

 – fogalmazott Bagyó Sándor, aki javasolta a Balaton Help nevű alkalmazást is, amivel azonnal szakszerű segítséget hívhat bárki, aki segítségre szorul, vagy bajba jutottat lát.

Az ORFK adatai szerint az idei nyár eddigi „vízbefulladásszerű” eseményeinek jellemzője, hogy egy kivételtől eltekintve férfiak fulladtak vízbe. Az 55-85 év közötti áldozatok halálában alapbetegségek miatti rosszullétek, eszméletvesztések is szerepet játszottak. A fiatal, 21-37 év közötti áldozatok pedig megfelelő úszási képességek nélkül kerültek veszélyhelyzetbe fürdés vagy SUP, vízibicikli, gumimatrac használatakor. 

 A VMSZ idei összesítése még nem készült el, tavaly 2914 bajba jutottak láttak el, emellett 373 mélyvízi, emelt szintű bevetésük volt 2023-ban.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: