2024. 08. 21., Szerda, 07:58

A Nobel-díjas Krausz Ferenc kapta a Magyar Szent István Rendet

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus vette át kedden a Magyar Szent István Rendet az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából Sulyok Tamás köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.

A Szent István-rend a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb, különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál. Sulyok Tamás a díjátadó ünnepségen kiemelte: Krausz Ferenc fizikusra Magyarországon mindannyian büszkén tekintünk, a hosszú évek kutatómunkájának eredményeit a fizikai Nobel-díj igazolta. A köztársasági elnök hozzátette: Krausz Ferenc és társai új eszközöket adtak az emberiség kezébe, amellyel vizsgálhatóvá váltak az atomokat felépítő elektronok mozgásai és energiaváltozásai, s ezzel végtelen távlatokat nyitottak.

A fénysugár, amellyel Krausz Ferenc világít, egy eddig teljesen ismeretlen dimenziót tesz láthatóvá. A felfedezés életeket menthet az orvoslásban, megújíthatja a fizika és kémia számos tételét, elméletek újragondolására késztet más kutatókat, mozgásba hozza a világot - hangsúlyozta.

 

Újabb magyar kutató, Krausz Ferenc kapott Nobel-díjat

Újabb magyar kutató, Krausz Ferenc kapott Nobel-díjat

A hétfőn bejelentettett orvosi-élettani Nobel-díj után, melyet Karikó Katalin és munkatársa Drew Weismann az mRNS oltóanyagok kifejlesztéséért kapták meg, ma a fizikai Nobel-díjasok között újabb magyar tudóst köszönthetünk.

2023-ban  két magyar is, Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus is Nobel díjat nyert. Krausz Ferenc vehette át a fizikai Nobel-díjat, megosztva azt két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L'Huillier-vel az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereiért.

Gratulálunk!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: