2024. 08. 13., Kedd, 08:16

Vigyázat! Lódarazsak fenyegetnek a Balaton-felvidéken

Sajnos több csípés is előfordult a közelmúltban.

Természetjárók bejelentése nyomán szeretnénk felhívni az erdőjárók figyelmét, hogy a Nosztori Élményparktól délre, Paloznak település irányába haladva a kék háromszög turista jelzéssel ellátott turistaút ( közelében lódarázsfészek található, jelen időszakban agresszívebb lakókkal - hívta fel a figyelmet a Bakonyerdő Zrt. Facebook-oldalán.

Lódarazsak támadtak meg egy családot Veszprém vármegyében

Lódarazsak támadtak meg egy családot Veszprém vármegyében

Hétvégén egy 40 év körüli nő a családjával kirándult egy Veszprém vármegyei kilátónál amikor lódarazsak vették körül őket.

A lódarázs az erdő számára hasznos, de a túrázónak rémálom lehet. Ha belefutnánk a rovarokba, fontos, hogy semmi esetre se hessegessük, fenyegessük, csapkodjuk őket, inkább óvatosan próbáljunk meg távozni, nagy ívben elkerülni. A magányos lódarázs ugyanis veszély esetén olyan feromonokat bocsát ki, amelyek nagy távolságról is jeleznek a kolónia többi egyedének, és azok veszélybe került társuk segítségére sietnek . Incidens éjszakai túrákon is történhet, mert a lódarazsak erősen vonzódnak a fényhez - írják.

Azok számára, akik allergiások a darázscsípésre, akár egyetlen csípés is életveszélyes lehet. Valamint a fejet és a nyakat érő csípések még a nem allergiások számára is hordozhatnak veszélyeket.

Vigyázzatok velük!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: