A vártnál is erősebb a mostani napciklus

2024. 08. 06., Kedd, 19:42

A vártnál is erősebb a mostani napciklus

A napciklus csúcspontjára érve tovább növekedhet a napfoltok száma, melyek több, koronakidobódással is járó napkitörést hozhat. És ha ezek Földünk felé irányulnak, akkor több erős geomágneses viharra, és hazánkban is látható sarki fényere számíthatunk.

Egyre aktívabbá válik központi csillagunk, ahogy haladunk a jelenlegi napciklus maximuma felé, ami a NOAA friss becslései alapján 2024 augusztusával már el is kezdődött. A napfoltok számát tekintve már most lepipáljuk az előző napciklust: utoljára 23 éve volt olyan sok napfolt a központi csillagunkon, mint most - írja az időkép.

A napfoltok olyan sötétebb foltok a Nap felszínén, amik hidegebbek, mint a környező területek. Bár kicsi foltoknak tűnnek, többségükbe simán beleférne az egész Föld, akár többször is -írják. 

Ha sok napfolt van, akkor a Nap nagyon aktív, ami befolyásolhatja az űridőjárást és a Földre gyakorolt hatásokat, például a kommunikációs rendszereket és a műholdak működését, melyekre koronakidobódások (CME) által okozott erős geomágneses viharok jelenthetnek veszélyt.

Sarki fénybe burkolózott az égbolt Veszprém felett - GALÉRIA

Sarki fénybe burkolózott az égbolt Veszprém felett - GALÉRIA

Sötétedés után egyre több helyen volt látható a rózsaszín égbolt. 

Idén már kilenc alkalommal lehetett észlelni hazánk fölött az aurora borealist. Ezeket közül több alkalommal bőven szabad szemmel is könnyen észlelhető sarki fényben volt részünk.

 

És valószínűleg ez még csak a kezdet.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: