2024. 07. 15., Hétfő, 06:40

Pár nap alatt harmadik áldozatát szedte a felelőtlenség a Balatonon

Több tragédia történt a Balatonon az elmúlt hét során: szombaton egy külföldi fiatal fulladt vízbe Siófoknál, csütörtök éjjel a Császtai strand mélyvízes területén vesztette életet egy férfi. Különböző helyszín, életkor, de még a tragédiához vezető körülmények is mások, mégis van valami, ami mindhárom haláleset kapcsán megegyezik: Hogy megelőzhető lett volna - írja posztjában a Somogy vármegyei rendőrség.

A vízirendőrök idén eddig 98 riasztás során 194 ember életét mentettek meg a tavon. Mint írják, egész nyáron megerősített létszámmal, és a legkorszerűbb eszközökkel felszerelve dolgoznak a Balatonon. A következő tanácsokat adják, hogy elkerülhessétek a felesleges tragédiát:

  • Ha nem tudsz úszni, kerüld el a mélyvizet, helyette hűsölni válaszd a sekély, parti sávot!
  • A SUP, a vízibicikli, és a többi fürdőeszköz nem azért van, hogy pótolja az úszni tudásod!
  • Hiába vagy biztos a dolgodban, a bajban egy mentőmellény az életed mentheti meg! Ha nincs sajátod, kérj a bérlés mellé.
 
  • Az erős szélben elsodródó eszközeid nem érnek meg annyit, hogy az életed kockáztasd értük. A biztonságodhoz ragaszkodj, ne a játékaidhoz!
  • Ha csónakkal, vízibiciklivel, vagy bármi mással elsodródsz, maradj az eszköznél. Sokkal nagyobb, mint ami belőled kilátszik a vízből, így könnyebb is lesz megtalálni a bajban!
  • Az extrém meleg még az egészséges szervezetet is megterheli, így váratlanul is találhatod magad olyan helyzetben, ahonnan egyedül már nincs visszaút! Ne becsüld alá a veszélyeket. Ha fürdőzni indulsz kerüld a hőcsúcsokat, kerüld az alkoholt, és felhevült testtel semmiképp se ugorj a vízbe!
 
A bajhoz elég egy rossz pillanat, és körülötted bárki segítségre szorulhat. Ha ilyet látsz, ne habozz, hanem hívd a 1817-et!
Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: