1000-szeresére emelheti a vér glükózszintjét a xilit nevű édesítőszer, mutatott rá egy friss tanulmány. Az édesítő vérrögképződést is előidézhet, ami stroke-ot vagy szívrohamot okozhat.
Komoly veszélyt jelenthet az egészségre a xilit nevű, alacsony kalóriatartalmú édesítőszer – mutat rá egy friss tanulmány.
A xilit számos csökkentett cukortartalmú élelmiszerben és termékben megtalálható, utóbbi esetben például a fogkrémekben és a rágókban is. Pedig – mint kiderült – csaknem megkétszerezi a szívroham, a stroke és a halál kockázatát, ha valaki nagy mennyiségben viszi be a szervezetébe.
A tanulmány vezető szerzője, Stanley Hazen elmondta: amikor egészséges önkénteseknek adtak egy tipikus, xilit tartalmú italt, arra lettek figyelmesek, hogy a vér glükózszintje az ezerszeresére emelkedett.
Amikor cukrot fogyasztasz, a glükózszinted 10–20 százalékkal emelkedik meg, de nem az ezerszeresére
– hangsúlyozza Hazen, megjegyezve, hogy az emberiség még sosem tapasztalt ilyen magas xilitszintet. Ez az elmúlt néhány évtizedben nőtt csak meg, amikor az emberek elkezdtek például cukorhelyettesítővel készülő feldolgozott élelmiszereket fogyasztani.
Nem ez a kutatócsoport első hasonló felfedezése az édesítők terén: 2023-ban szintén ők mutattak rá az eritrit veszélyeire.
Az eritrit, valamint a xilit is a vérlemezkék könnyebb alvadását okozhatják, rögöket képezve. Ha ezek a rögök szétesnek, a vérárammal eljuthatnak a szívbe, és ott szívrohamot okozhatnak – az agyba jutva pedig stroke-ot válthatnak ki.
A kutatók 1157 ember vérmintáját elemezték – olyanokét, akik épp szívvizsgálatok estek át –, de emellett még 2100 olyan személytől is vettek mintát, akiknél nagyobb lehet a szívbetegségek kockázata.
Mint kiderült, az alacsony szint fogyasztásához mérten azok, akik nagy dózisban fogyasztották valahogy a xilitet, megkétszereződött a szívroham és a stroke kockázata.