Június első hetében ragyoghat fel újra a sarki fény

2024. 05. 29., Szerda, 08:04

Június első hetében ragyoghat fel újra a sarki fény

A májusi vibráló sarki fényekért felelős napfolt hamarosan ismét a Föld felé fordul. 

Legutóbb május 10-én tündökölt világszerte az aurora borealis, ekkor az elmúlt két évtized legerősebb geomágneses vihara érte el a Földet. Ennek oka egy óriási napfolt, amely épp bolygónk fele nézett és legalább öt napvihart hozott létre egyszerre.

Ez legalább öt olyan napvihar eredménye volt, amely egyszerre érte el a Földet, és amelyek mind a 3664-es aktív régió (más néven AR3664 és AR13664) néven ismert hatalmas napfoltból, a Földnél több mint 15-ször szélesebb sötét foltból eredtek a Napon. A töltött részecskék áradata összeütközött a Föld magnetoszférájával, amely a mágneses mezővonalak mentén a pólusok felé irányította őket, és közben élénk sarki fényt generált - írja a livescience.com

Ugyan ez a napfolt június 6-án ismét a Föld felé fog fordulni - ekkor nagy esélye lesz a sarki fény feltűnésének.  És tudjátok, fényszennyezéstől távol, tiszta égbolt szükséges a megfigyeléshez.  Ha pedig nem sikerülne elkapni, akkor sincs nagy gond, hiszen a Nap jelenleg 11 éves ciklusának legaktívabb időszakában van.

 

Lesz még alkalom biztosan!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: