A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte az Év Fagylaltja versenyt.
Az idei versenyt ismét fesztivál jelleggel rendezte meg az Ipartestület egy városi rendezvény keretében, ahol a versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit. Egy teljesen felszerelt fagylalt laboratóriumban, három professzionális fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig. A Kecskemét tiszteletére egy új kategóriát is hirdetett az Ipartestület: a Sárgabarack fagylalt kategóriát. Ezzel a kategóriával a Kecskeméti magyar kajszibarackot és a Magyar Értéktárban kiemelkedő nemzeti értékként jegyzett Kecskeméti barackpálinkát kívánta népszerűsíteni a cukrászok szakmai szervezete.
Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 90 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt összesen 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.
Az Év fagylaltja verseny idei győztese a TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL fantázianevű fagyi lett, melyet Bergmann Nándor, a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda mestercukrásza készítette.
Az Év fagylaltja 2024
- Aranyérem: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann Nándor - A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
- Ezüstérem: MEGGYES PEKUCCINO – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
- Bronzérem: SZERENÁD – Damniczki Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár
Mentes kategória
- Aranyérem: SÁRGABARACK LIME MARACUJA – Marsa Éva Heléna – Vanília & Gelarto, Nagykőrös
- Ezüstérem: MÁNGÓ – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
- Bronzérem: REBARBARÁS MAKADÁMIA – Kovács Roland – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
Sárgabarack kategória
- Aranyérem: MÁMOROS MARILLEN – Márton Sándor – Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
- Ezüstérem: KAJSZIBARACK DIÓ VÁLOGATÁSSAL – Kádár Ferenc – m-Gel Hungary Kft., Budapest
- Bronzérem: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK – Papp Balázs – Mester Étterem és Cukrászda, Marcali
Alapanyaggyártók, forgalmazók versenye kategória
- Aranyérem: MÉZES MADZAG – Nagy László – Békás Kft., Budapest
- Ezüstérem: NAPIMÁDÓ (SUNLOVER) – Szabados Norbert – König-Units Kft., Üllő
- Bronzérem: COCOBELLO (FEHÉRCSOKOLÁDÉS KÓKUSZ, EGZOTIKUS GYÜMÖLCSÖKKEL – Rétfalvi Attila – Master Martini Hungary Kft., Budapest
Mentes kategória / alapanyaggyártók, forgalmazók versenye kategória
- Aranyérem: MAMBA (MANGÓ, MARACUJA, BAZSALIKOM) – Rétfalvi Attila – Master Martini Hungary Kft., Budapest
- Ezüstérem: ANANÁSZ-KÓKUSZ SORBET – Horváth Diána – m-Gel Hungary Kft., Budapest
- Bronzérem: VÉRNARANCS – Gangel András – m-Gel Hungary Kft., Budapest
Különdíjak:
- Közönségdíj: KECSKEMÉTI SÁRGABARACKOS GOMBÓC DIÓBUNDÁBAN – Szabados Norbert – König-Units Kft., Üllő
- Szakmai szervezetek különdíja: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann Nándor - A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
- Kecskemét Megyei Jogú Város különdíja: KECSKEMÉTI MOSOLYGÓS BARACK – Pokoraczki Ágnes – Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó
- Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK – Papp Balázs – Mester Étterem és Cukrászda, Marcali