2024. 05. 13., Hétfő, 09:56

Nyugdíjba vonult Mini, a sikeres kábítószer-kereső kutya

Mini elérte a szolgálati kutyák maximális életkorát: 9 esztendős lett, így jöhet a jól megérdemelt pihenés.

Sok örömet, boldog pillanatot okozott a bemutatókon Mini és kutyavezetője, Komádi István főtörzsőrmester fellépése. Egyeseknek viszont csalódottságot, szomorúságot és súlyos börtönéveket, hiszen Mini sikeres kábítószer-kereső kutya volt - írja a Zsaru Magazin. A szereplés persze csak a szórakoztatást és a toborzást szolgálja. Mini nem ezzel vívta ki elsősorban kétlábú kollégái elismerését, sokkal inkább a sikeres kábítószeres felderítésekkel.

2017-ben került hozzám Mini, aki egy kutyakiválasztási eljáráson vált a rendőrség tagjává. Gyakorlatilag véletlenül találkoztunk. Meg kellett tanulnom, milyen az élet egy szolgálati kutyával. Míg egy átlagos gazdi hazamegy, megeteti őt, játszik, sétál vele valamennyit, addig mi a nap 24 órájában együtt vagyunk, dolgozunk -mesélte Komádi István főtörzsőrmester, kiképző-kutyavezető.
Mini kiválóan teljesített a munkában, évről évre fejlődött, amit az időszakos vizsgákon is bebizonyított. Számos kutatás, felderítés fűződik a nevéhez. Az egyik legemlékezetesebb, hogy miután helyben már nagyon sokan ismerték a kutyát, egy feltételezett drogdíleren ütöttek rajta a rendőrök. Eleinte nem működött együtt, mire közölték, hogy keresőkutyát alkalmaznak. Amikor meglátta Minit és a főtörzsőrmestert, inkább önként előadta a tiltott szert, tudta, hogy úgyis megtalálnák. 
 
Idő közben Breya lett Mini utódja, aki malinois, akárcsak elődje. Mini pedig  elérte a szolgálati kutyák maximális életkorát, 9 esztendős lett, így visszavonult.
 
Van lehetőség, hogy kérelmezzük a további szolgálatot, de, tekintettel Mini egészségére, inkább úgy döntöttem, hogy ideje a megérdemelt pihenésnek – folytatja Komádi István. – Ilyenkor a kutyavezetőnek lehetősége van arra, hogy jelképes összegért megvásárolja a rendőrkutyát, ezzel természetesen éltem is.

Jó pihenést Mini!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: