2024. 05. 09., Csütörtök, 09:38

Népszava: Két kislánnyal fürdött és aludt a Cseppkő Gyermekotthon nevelője

Bár a nevelőről már 2011-ben jelentést írtak, fegyelmi eljárás nem indult ellene, így most is bárhol dolgozhat. Az igazgató, Herczeg Krisztián ugyanazt a Bárczy István-díjat kapta meg Budapesttől, amelyet a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon pedofil igazgatója, Vásárhelyi János - Írja a Népszava.

Két kislányt is rendszeresen hazavitt egy nevelő a fővárosi Cseppkő Gyermekotthonból, ráadásul több kollégája már hónapok óta tudott arról, hogy a nevelő „ölbe veszi, szájon csókolja a lányokat”, birkózik velük, az ágyukban aludt az otthonban, „de arra is volt példa, hogy együtt fürdött velük”. Többek között ez derül ki abból a külső szakértők által írt, 2011. február 24-re elkészült jelentésből, amelyet most – más dokumentumokkal együtt – a Népszava kért ki közérdekű adatigényléssel a fővárostól. Kiderült: az érintett dolgozó esetében nem indult fegyelmi eljárás, közös megegyezéssel távozott a gyermekotthonból, a rendőrség pedig „bűncselekmény hiányában” lezárta a nyomozást. Így az illető most bárhol dolgozhat, nincs priusza.

Mindezek ellenére az otthon igazgatója később elismerést kapott. „Szociális, gyermekvédelmi területen a gyermekek érdekeit szem előtt tartva végzi munkáját. Mottója: családi nevelést pótló gondoskodásban részesíteni a hozzájuk kerülőket.

A Cseppkő otthonban indított fővárosi vizsgálatot „az intézményben történt gyermektragédiák, valamint egyéb súlyos rendkívüli események tették szükségessé”. Az első rendkívüli esemény 2010. novemberében történt, amikor az otthon egyik szobájában egy felügyelet nélkül maradt – néhány hónappal korábban gondozásba vett – három éves kisfiúra ráborult egy szekrény. Súlyos sérüléseket szenvedett, néhány nap múlva lekapcsolták a lélegeztető gépről. Ugyanebben a hónapban újabb haláleset történt. Az otthon egyik 13 éves lakójának holttestére a Millenáris Parkban találtak rá, az akkori feltételezések szerint a halál oka túladagolás volt. Néhány hónappal később, 2011. január első hetében kiderült, hogy egy nevelő rendszeresen hazavisz két – akkor 7 és 8 éves – kislányt az otthonból. „Akkor már legalább egy éve folyt ez titokban”

A külső szakértők a problémák között említették, hogy az igazgató nagyon ritkán keresi fel a csoportokat, ellenőrzési terve és naplója sincs, a csoportnaplók is rendkívül hiányosak, így követhetetlen egy-egy gyermek fejlődése, a dolgozói fluktuáció nagyon-nagy, a korábbi ellenőrzésen feltárt rossz szokások nem változtak számottevően, a haláleset ellenére is többször találkoztak felügyelet nélküli gyerekkel. 

Befogadtak egy gyermekotthonból szökött 13 éves lányt, majd futtatni kezdték ismerőseik körében

Befogadtak egy gyermekotthonból szökött 13 éves lányt, majd futtatni kezdték ismerőseik körében

Két férfi és egy nő fogadta be a fiatalt, amiért cserébe az egyik férfi rendszeresen közösült vele, ráadásul még prostituáltként is elkezdték dolgoztatni.

A két „hazavitt” kislány ügyében derült fény a már idézett megállapításokra, vagyis hogy az érintett nevelő „ölbe veszi, szájon csókolja a lányokat”, birkózik velük, az ágyukban aludt, és „minden bizonnyal a szülőkkel való kapcsolattartást is befolyásolta annak érdekében, hogy a hétvégéken együtt lehessen a lányokkal”. Senki nem gondolta, hogy ez „káros lenne” vagy hogy „engedély nélkül teszi”. A hivatalos gyám semmit nem vett észre. A szakértők sorozatos szakmai hibákat állapítottak meg ennek és a többi ügynek a kezelésével kapcsolatban. külön kiemelve az „elhallgatást”.

A jelentésben foglaltakat Herczeg Krisztián igazgató nem fogadta el, mivel túlzottan szubjektívnek találta, Csókay László pedig elismerősen nyilatkozott az igazgató munkájáról, mondván, „elég sok lépést megtett”. A kislányokat hazavivő nevelő esetében nem is indult fegyelmi, a nevelő közös megegyezéssel távozott. A rendőrség pedig „bűncselekmény hiányában” lezárta a nyomozást.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: