Húsvét közeledtével az országosan kapható füstölt, főtt és nyers sonkákat, frikandókat és sertés combokat vizsgálta az élelmiszertesztekre szakosodott Maradok a pénzemnél blog.
Mint írták, a vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en. A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltak be, márkás és sajátmárkás termékeket. A sonkákat már a kicsomagolás után, a főzés előtt is értékelték, amikor fontos volt az illat és a nyers sonka érettségére utaló állag. Nézték azt is, hogy mennyire nedves a sonka felülete. Ezután tiszta vízben, minden további só vagy fűszer nélkül kifőzték a sonkákat 2 órán, a már főtteket 1 órán keresztül. A kihűlt mintákat készítették ki a kóstolók elé.
A tesztgyőztes a Pick Békebeli füstölt, lassan pácolt, kötözött nyers sertés dió comb lett, amely a legtöbb szupermarketben kapható.
A második a Pick Békebeli füstölt sertésfrikandó lett, a dobogó legalsó fokán pedig hármas holtverseny alakult ki: a Gyulahús füstölt, darabolt, lassú pácolt, nyers bőrös sertéscomb-sonka, az Új Palini Hús bükkfán füstölt, darabolt frikandó sonka és a Bogádi hidegen füstölt, lassan érlelt nyers szívsonka is ugyanannyi pontszámmal végzett.
A 21 vizsgált termékből a legalacsonyabb pontszámot a Tauris bükkfán füstölt, főtt frikandó sonkája kapta, melyről ezt írják:
Teljesen jellegtelen illat. Nyersen és kifőzve puha, inkább felvágottra emlékeztető állag. Íztelen, nem az elvárt minőségű sonka.
Az utolsó előtti, azaz a 20. helyen a Privát Hús bükkfával füstölt, főtt, frikandó comb sonkája végzett, az alábbi jellemzéssel:
A füstölés alig érezhető. Vizenyősebb, puhább állagú nyersen, és főzés után is puhább, kevésbé szálas állagú lett. Az íze natúr, nem éreztük az elvárt sonkaízt.
A teljes tesztet és listát ITT találjátok!