2024. 03. 22., Péntek, 06:20

Elhunyt Gyenesei István

Élete 76. évében elhunyt Gyenesei István. Családja Facebook oldalán tudatta a gyászhírt.

Gyenesei István 1948-ban született Kaposváron. Érettségi után a Gödöllői Agrártudományi Egyetem agrárközgazdász szakán tanult, majd szerzett diplomát 1972-ben. 1982-ben doktorátust szerzett. Később politológiát hallgatott az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 

Politikai pályája a rendszerváltoztatás előtt indult: a rendszerváltás előtt 1975 és 1989 közt tagja volt a Magyar Szocialista Munkáspártnak (MSZMP), majd 1990-ben független jelöltként indult az országgyűlési választásokon. 1994-ben megalapította a Somogyért Egyesületet, amely a 2006-os választásokon párttá alakult Somogyért Szövetség néven. Az egyetlen jelölt Gyenesei István volt, aki végül egyéni mandátumot szerzett. 2008-ban aztán az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc önkormányzati miniszternek jelölte. Posztját közel egy évig töltötte be. A 2010-es országgyűlési választáson ismét elindult Nagyatádon, de már az első fordulóban vereséget szenvedett. 

Ezután csak a megyei közgyűlésben politizált, emellett figyelme egyre inkább a pálinkafőzés felé fordult. Iskolát végzett, s Ezredév utcai otthonában létrehozta a Gyenesei Pálinkáriumot, amely sorra bocsátotta ki a díjnyertes párlatokat. Gyenesei elnyerte a Magyarország legeredményesebb magán pálinkafőzője címet is. Vallotta, hogy a pálinka "a gyümölcs emlékműve.”

Évek óta küzdött a rákkal.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: