2024. 02. 26., Hétfő, 09:21

Saját fogyasztásra? 25 ezer liter alkoholra bukkant a NAV egy család titkos szeszfőzdéjében

Tavaly decembertől egészen január végéig tartottak országos szeszfőzde ellenőrzéseket a NAV pénzügyőrei, melynek során több ezer liter alkoholt foglaltak le. Az egyik család zugfőzdéjétől 150 millió forintnyi alkoholt foglaltak le. 

Az egyenruhások decemberben országszerte 22 bérfőzéssel szeszfőzdében tartottak váratlan ellenőrzéseket, ahol 18 esetben tártak fel szabálytalanságokat. 

Az egyik ilyen esetben a szeszfőzdét és egyben kutyapanziót is üzemeltető család ingatlanjain több mint 25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt

Január végére több mint kilencszáz főzdébe jutottak el a pénzügyőrök, ahol megközelítőleg négyezer liter ismeretlen eredetű alkoholterméket foglaltak le. 

A jogszabály értelmében párlatot előállítani - a meghatározott mennyiségen túl -kereskedelmi főzésben és bérfőzésben szabad. A kereskedelmi főzés és a bérfőzés engedélyköteles, a magánfőzés bejelentésköteles tevékenység. Aki engedély és bejelentés nélkül főz párlatot, jövedéki törvénysértés miatt vonható felelősségre, és akár többmilliós bírságra is számíthat.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: