2024. 02. 15., Csütörtök, 16:37

Ezek a legagyamentebb felsőoktatási szakok

Sörfőzés, kannabisz termesztés, Harry Potter tudománya, zombik és a vallás, Beyoncé és a politika – te melyik szakra vagy kurzusra iratkoznál be, ha az ezeket indító egyetemekre járhatnál?

Már csak néhány óra van hátra a felsőoktatási jelentkezési határidő végéig, ennek apropóján összeszedtünk néhány egészen különs egyetemi kurzust.
Hát persze, hogy megint az angolok, nem hiába kerülnek ki a legfurább kutatások brit tudósok tollából. 

Angliában egészen sok különös dologot tanulhatunk.. Edinburghban sörfőzésből, míg Birminghamben óragyártásból is szerezhetünk diplomát, mindeközben Southamptonban, a Solent Egyetemen pedig akár jachttervezőként is végezhetünk - írja az Elteonline.

A világ több pontján is illegálisnak számít a kannabisz termesztése, vagy akár annak csak birtoklása is, ennek ellenére az USA-ban az Oaksterdam Egyetemen van olyan szak, ahol a diákok a növény szakszerű termesztéséről, továbbá a vele kapcsolatos üzlet létrehozásáról tanulhatnak, és ebből diplomát szerezhetnek.

Maryland államban, a Frostburg Egyetemen a kviddicsen keresztül mutatják be a fizika törvényeit, és a legendás lények vizsgálatával oktatják a genetikát; a kurzus a Harry Potter tudománya nevet kapta.

Kanada egyik egyetemén, a Wilfrid Laurier Egyetemen külön kurzus van arra, hogy a hallgatók a Harry Potter történetén keresztül vizsgálják meg a középkori kultúrát. Az óra keretein belül azzal foglalkoznak, hogyan jelennek meg a történetben a középkori tárgyak és gyakorlatok, valamint a középkori gondolkodásmód. A tárgy neve pedig: Harry Potter és a középkori kultúra.

Van olyan egyetem, ahol a sportszakos hallgatók David Beckhamről elnevezett kurzust vehetnek fel. Itt elsősorban a foci kultúráján van a hangsúly.

Viszont ha már híres emberekről van szó, nem hagyhatjuk ki Beyoncét sem. A róla elnevezett kurzus neve: Beyoncé és a politika. Az órák a dalaira és a munkásságára vannak felépítve. A dalszövegekben rejlő üzeneteket vizsgálják, hogy azon keresztül rávilágítsanak a politikával vagy akár a nemiséggel kapcsolatosan felmerülő problémákra. Például, hogy az énekesnő mennyire feminista vagy sem, mit jelenthetnek a becenevei, és milyen üzenetet közvetít a nőknek.

Ha eddig még egyik sem zökkentett ki a komfortzónádból, talán a most következő igen. Ennek az órának nem más a neve, mint a zombik és a vallás. Ezen a kurzuson apokaliptikus témákat dolgoznak fel a diákok a Biblián keresztül.

Deborah Christel professzor új látásmódot szeretett volna megmutatni a diákoknak, hogy minél több emberrel kedveltesse meg a teológiát.

Az ősi szövegek vizsgálata nem éppen a legizgalmasabb dolog, ezért úgy gondolta, ha zombikkal dobná fel a kurzus témáját, talán több mindenki nyitna felé.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: