2024. 02. 07., Szerda, 13:14

5+1 romantikus program február 14-re, Valentin-napra

A Valentin-nap, vagy Bálint-nap immár nálunk is az év legromantikusabb ünnepe, ilyenkor minden a szerelemről, a szerelmesekről szól.

Mi az? A férfiak hajlamosak megfeledkezni róla, a nők pedig képesek túl nagy jelentőséget tulajdonítani neki? Február 14-ről, a szerelmesek napjáról, azaz Valetin-napról van szó.

Honnan ered a Valeint-nap?

Nem, nem a virágárusok, és a bonbonkészítők találták ki Amerikában, az év legszerelmesebb napjának európai keresztény gyökerei vannak, legalábbis a legendárium szerint.

A szerelmesek napja kialakulásának legelterjedtebb mítosza szerint a III. században élt Bálint püspök keresztény szokások szerint összeadta a szerelmes párokat a dél-umbriai Terni városában, köztük katonákat is, holott ez a császári törvények szerint tilos volt. II. Claudius császár keresztény hite miatt bebörtönöztette, ahol Bálint visszaadta a börtönőr vak lányának látását.

Mielőtt február 14-én kivégezték volna búcsúüzenetet küldött egy lánynak, „a te Bálintod” aláírással. Ennek a legendának nyomán vált a XIV. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé - írja a Csodálatos Balaton.

Magyarországon az angol nyelvű elnevezés közvetlen átvétele miatt sokak számára mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az ünnep 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.

A legtöbb kultúrában csak a párok fejezik ki egymás iránti szerelmüket és kötődésüket ezen a napon. De sokan barátaikkal, családtagjaikkal is megünneplik e napot, azaz február 14-ét.

Íme néhány balatoni helyszín, és egy kaposvári program, amit érdemes felkeresni Valentin-napon (is)!

Legyen akár bimbózó kapcsolat, vagy már a nagy megerősítés előtt álló szerelem, a Balatonnál a legromantikusabb pillanatokat élheted át kedveseddel. Sőt, a regék szerint egyes varázserejű helyszínek tovább erősíthetik a vonzalmat.

Badacsony Rózsakő

Balatonföldvár Magaspart

Balatonlelle Szent Donát kápolna

Fonyód Kripta-villa

Keszthely Festetics-kastély

Kaposvár Szivárvány Kultúrpalota

Február 14-én három olyan film közül választhatnak a romantikázni vágyók, amelyek a szerelemről is szólnak. 

Bár a Semmelweis című film a bátor és tántoríthatatlan, egyszerre tudásvággyal és igazságvággyal teli emberről, az anyák megmentőjéről szól, de van benne egy romantikus szál is amiről, a mellette dolgozó szülésznő Nagy Katica karaktere gondoskodik, aki meglátta benne azt, akit senki más: a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit.

A Priscilla a tinédzser Priscilla Beaulieu és Elvis Presley a meteorszerű rock 'n' roll szupersztár, szerelméről szól, aki a privát pillanatokban teljesen váratlanul viselkedik: szövetségesévé válik a magányban, gyengéd legjobb barátjává és első nagy szerelmévé. A film szerelem és a hírnév története, amely Elvis és Priscilla viharos házassága mögött egy nagy amerikai mítosz láthatatlan oldalát tárja fel.

Az Imádlak utálni egy romantikus vígjáték,  ami egy olyan párról, szól, aki egyetlen együtt töltöttek éjszaka után kitartóan gyűlölik egymást. Van ilyen. Bea és Ben biztos, hogy nem illenek össze. Ha néha véletlenül összefutnak valahol, tutira elszabadul a pokol: csak bántani tudják egymást. De lesz egy esküvő, amin mindkettejüknek részt kell venniük. Nincs kibúvó, nincs duma: utazniuk kell. Néhány napon, néhány bulin, néhány vacsorán keresztül el kell viselniük egymás közelségét, miközben egy gyönyörű tengerparti házban ott kavarog körülöttük egy csomó régi szerelmük, néhány kíváncsi rokonuk és kavarni mindig kész felmenőjük. Szóval, azt teszik, amit két érett, felnőtt, felelősségteljes ember ilyenkor tehet: úgy tesznek, mintha szerelmespár lennének – azt remélik, hogy így mindenkinek könnyebb lesz. Nem is tévedhettek volna nagyobbat.

Kedves urak, save the date: február 14. Valentin-napján egyetlen szeretett nő sem maradhat gyengédség nélkül.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: