2024. 02. 05., Hétfő, 21:04

Rákkal diagnosztizálták III. Károly királyt

A hírt a Buckingham-palota tette közzé.

Daganatos betegséget diagnosztizáltak a brit uralkodónál, III. Károly király kezelése hétfőn megkezdődött. Januárban még arról szóltak a hírek, hogy jóindulatú prosztata megnagyobbodást találtak nála, azonban kórházi kivizsgálása során sajnos rosszindulatú daganatot fedeztek fel a szervezetében. A rák típusát nem hozták nyilvánosságra - a közlemény szerint nem prosztatarákról van szó, de a rák stádiumát, vagy prognózisát nem közölték. 

A király hétfőn kezdte meg a rendszeres kezeléseket, és ez idő alatt elhalasztja a nyilvános teendőket - közölte a palota. Károly király orvosai ellenezték a kezelése alatti nyilvános szerepléseket, így ezeket a feladatokat a szenior királyi családtagok fogják átvenni, de mivel a király az államfő mind az Egyesült Királyságban, mind több nemzetközösségben, így az még kérdőjeles, mi fog az egyéb uralkodói feladatokkal történni. Információk szerint a papírmunkát és az államügyekkel kapcsolatos feladatokat a háttérben továbbra is ő fogja végezni.

A 75 éves király továbbra is teljes mértékben pozitívan áll a kezeléséhez, és alig várja, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessen a teljes közszolgálathoz - tették hozzá. További részleteket nem osztottak meg a rák stádiumáról vagy a prognózisról. 

A BBC arról számolt be, hogy a király az első, akkor még jóindulatú elváltozásról szóló diagnózisát azért osztotta meg a nyilvánossággal, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a rendszeres szűrés fontosságára. A betegség ugyanis főleg az 50 évnél idősebb férfiakat veszélyezteti, a rendszeres, éves vizsgálattal azonban megelőzhető. A király mindkét fiát személyesen tájékoztatta a diagnózisról, a walesi herceg állítólag rendszeres kapcsolatban áll apjával.

Az Egyesült Államokban élő Harry herceg, Sussex hercege is beszélt apjával, és a következő napokban az Egyesült Királyságba utazik, hogy meglátogassa őt.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: