2024. 01. 24., Szerda, 12:52

A vadmacska lett az év emlőse

A házi cirmos közeli rokonát, a vadmacskát választotta 2024-ben az év emlősének a Vadonleső program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum és a Fővárosi Állat- és Növénykert közreműködésével.

 

Az európai vadmacska küllemében nagyon hasonlít a házi macskához, de életmódjában, viselkedésében vérbeli vadállat – olvasható a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. MTI-hez eljutatott tájékoztatójában.

A Skóciától Dél-Európáig, keletre a Kaukázus hegyvonulatáig megtalálható ragadozó a nappalokat sűrű erdők, bozótosok mélyén, sziklaüregekben, fák odvában meghúzódva tölti. Az éjszaka leple alatt a nyíltabb terepen, erdei tisztásokon vadászik. Tápláléka csaknem kizárólag frissen elejtett állatokból áll: rágcsálókat, madarakat, de akár üregi nyúl méretű zsákmányt is ejthet.

A korábbi év emlősei az elmúlt években:

2024 – vadmacska
2023 – vakond
2022 – törpeegér
2021 – hermelin
2020 – vidra
2019 – hiúz
2018 – földikutya
2017 – mogyorós pele
2016 – denevér
2015 – ürge
2014 – sün

A vadmacska valódi természetvédelmi helyzete még nem tisztázott, ami viszont látszik, hogy több területen is jelentős a hibridizáció (a házi macskákkal való keveredés), ami a hosszú távú fennmaradásukat veszélyezteti.

A közleményben a felelős házimacska-tartásra, a házi kedvencek ivartalanítására és portán belül tartására hívják fel a figyelmet, ami a faj megmaradásának záloga lehet.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: