2024. 01. 22., Hétfő, 22:27

Kedd reggelre elsőfokú riasztás van érvényben az ónos eső miatt Somogyban

Aki teheti, ne üljön autóba.

Keddre szinte országszerte kiadták a figyelmeztetést ónos eső miatt, többfelé másodfokú riasztás van érvényben. A veszélyes csapadék rendkívül csúszóssá teszi az utakat, így mind a járókelők, mind a sofőrök fokozott óvatossággal közlekedjenek.
 

Éjfél körül egy front csapadékzónája érkezik, amelyből kedd kora délelőttig – az északkeleti vármegyék kivételével – nagy területen várható ónos eső.

Reisz András meteorológus az Indexnek megerősítette,

az ónos eső éjszaka és a délelőtti órákban lesz a legveszélyesebb.

A szakember hozzátette, először a Dunántúlon várható csapadék, amely fokozatosan halad a Tiszántúl felé.

Reisz András kifejtette, az ónos eső túlhűlt vízcseppekből álló csapadékot jelent, amely a talajon, faágon vagy vezetékeken azonnal megfagy, és egyre vastagodó jégréteget képez. Hozzátette, a keddi ónos eső várhatóan nem okoz károkat a vezetékekben vagy fákban, azonban az utakat rendkívül veszélyessé teszi.

A meteorológus így azt javasolja, hogy aki nem rutinos sofőr, ne is üljön volán mögé!

A szakember hangsúlyozta, kiszámíthatatlan, hogy hol, milyen mértékben csúsznak az utak, ugyanis ez nagyban függ attól, hogy sík vagy dombos területről beszélünk-e, valamint attól is, hogy megfelelően sózzák-e az utakat.

Az utak karbantartásával kapcsolatban a Magyar Közút közölte, folyamatos munkavégzésük mellett is előfordulhat, hogy az intenzív ónos eső idején csúszhat a burkolat.

Nagyon óvatosan vezessünk!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: