2024. 01. 17., Szerda, 09:49

Nem lehet a gyerek se Pumba, se Wednesday - Ezekkel a keresztnevekkel próbálkoztak 2023-ban

via

Már 4570 névből lehet válogatni, ezek közül 2607 lánynév, és 1963 fiúnév. 

2023-ban 70 új nevet (43 női és 27 férfinév) fogadott el a Nyelvtudományi Kutatóközpont - számolt be a 24.hu. A kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Raátz Judit azt mondta, a kérelmek nagy része idegen helyesírással írt névre vonatkozott, ilyen női név volt többek közt a Riley, az Aylin, a Fanny, a Sophia, a Wednesday, a Becky, a Rose, a Chloe vagy az Odette, a férfiaknál pedig a különösen népszerű Noah és a Deniel, valamint a Paul, Johann, Arthur, Hugo, Gerald. A magyar jogszabályok szerint azonban nevet csak a magyar helyesírás szabályai szerint lehet bejegyezni, ezeket a kérelmeket tehát nem tudták elfogadni.

A szülők gyakran egy név alakváltozataival próbálkoztak, így például a Kéti név elutasítása után megpróbálták a Katie, a Kétie, majd a Kéti alakot kérni, illetve a kiejtés szerinti Nino, Ninó, Níno, Nínó változatokat.

2023-ban is kedveltek voltak a kettős keresztnevek, és az angol Emilin (Emma + Lynn) és az Annarózsa be is került az adható női nevek közé, míg a Katamari, a Pannilia, a Bodzaróza, a Pannalina, a Larahella, a Zararóza és a Narabella elvérzett a bizottság döntése szerint. A török nevek tavaly felívelő trendje csökkent, de az Ájlá női név és a Nazir férfinév így is átment a bizottsági szűrőn, ellentétben a Dzsánszuval és a Barannal. A távol-keleti nevek vonalán anyakönyvezhetővé vált a japán Kjókó, Kaori és Mei, valamint a koreai Nabi.

Többen kérnek becenévi alakot is, amelyeket szintén engedélyezett az Utónévbizottság: Ancsa, Ili, Teca. Adható név ma már a virágnévi eredetű Kikerics, illetve a madárnévi Lile alak. A szakember megemlített két írói névalkotást is, amelyeket szintén engedélyezett a bizottság: az egyik a Szmilla név, a másik irodalmi név a Zaira. 

Irodalmi névalakok is megihlették a kérelmezőket, erre példa a Galahad, aki az Artúr-mondakör egyik ismert lovagja, és a Legolász, Tolkien A Gyűrűk Ura című regényének szereplője. Ezt a két utóbbi nevet azonban nem engedélyezték.

Új jelenség, hogy nagyobb számban megjelentek a férfinevek között is a rövidült névalakok, mint a Náel (Nátánael), a Pipó (Filippo), a Dárisz (Dáriusz), a Korbin (Korbinián), a Tiágó (Szantiágó) és a Gábris (Gábor). Ezek is adhatók a jövőben a gyerekeknek.

A női nevek között előfordultak mesealakoktól kölcsönzött nevek, mint a Lolka vagy a Röneszmé, és túlságosan becéző alakok egyaránt: Rüntyi, Zuri, Eni, Bimbi, Böbi, Kari, Nia. A férfinevek között kitalált, egyedi neveket (Csillám, Csillagom, Csillagfény), két név összevonásából alkotottat, mint a Zoján (Zoltán + János) és mesefigura nevét (Pumba) egyaránt felfedezni.

Volt, aki a Szentistván nevet kívánta a gyerekének adni azért, hogy mindig emlékezzen az államalapítóra. De előfordult a Jézus és a Lucifer nevek kérelme is.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: