2024. 01. 16., Kedd, 16:49

Fagyos éjjeleken kémlelik a csillagokat a Zselici Csillagparkban

Éjszaka mínusz tíz fokig is lehűlhet a levegő, mégis ez az egyik legjobb időszak arra, hogy a csillagokat kémleljék.

Az elmúlt hetekben beköszöntött az igazi hideg téli idő, ilyenkor a legkevésvé sem esik jól kint lenni a dermesztő mínuszokban.

A csillagászok viszont másképp gondolkodnak. A Zselici Csillagpark Facebook-bejegyzése szerint derült időben éjszaka a hóval borított helyeken minimum mínusz tíz fok volt a napokban, mégis kimentek az eget kémlelni.

Mint írják, téli éjszakákon, amikor derült az ég, és havas a táj, igen hideg tud lenni a hófelszínnek köszönhetően. Már egy lepelnyi hóréteg is elég ahhoz, hogy a völgyekben -10°C alá hűljön a levegő. Dombtetőkön még "elviselhető a hideg", több °C-al melegebb is lehet. 

A havas, derült éjszakák elengedhetetlen része a téli csillagképek látványa. Évente egyszer, esetleg kétszer van olyan alkalom, amikor újhold előtt jön a havazás és meg is marad a hó, illetve ki is derül az ég. 

Az égboltot ilyenkor az Orion csillagkép uralja tipikus, oldalra dőlt pillangó / nyakkendő alakjával, középen három csillaggal, mely balra le mindig a Szíriusz csillagra mutat. A nép nyelven Kaszásnak nevezett csillagkép bal felső csillaga a Betelgeuse, mely egy vörös szuperóriás, élete végén járó csillag szabad szemmel is sárgás-vörösesnek látszódik elütve ezzel a többi kékes csillagtól. 

A téli időszak, ha derült, akkor a legjobb a csillagászat számára, hiszen az éjszakák hosszúak, a pára meg rendszerint kifagy a levegőből, így a legjobb éjszakák télen vannak, hiába több a derült nyáron.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: