2024. 01. 11., Csütörtök, 08:40

Terjeszkednek a hódpatkányok Délnyugat-Magyarországon

Az idegenhonos, inváziós nutria (Myocastor coypus) terjedő, önfenntartó állományai alakultak ki a Kerka és Kebele vízfolyások, valamint a Mura folyó térségében, ami egyre inkább sürgeti az aktív és rendszeres fellépést a faj terjedésének megállítása érdekében – írja a közleményében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

2019-2020-tól kezdve országosan megszaporodtak a nutria, másnéven hódpatkány, vagy mocsári hód észlelések, elsősorban az ország északi, valamint középső részén. Az elmúlt időszakban azonban Délnyugat-Magyarországon is elkezdtek terjedni, erről a Balaton-felvidéki Nemzeti Park számolt be. Mint írják, a nutria agresszív terjedése a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén a közelmúltban öltött nagyobb méreteket, de az állományok felszámolására még reális esély van.

A következő években mind saját, mind a vadgazdálkodási ágazattal való szoros együttműködésben tervezett a faj állományainak felszámolása szelektív vadászati módszerekkel (kilövés, szelektív csapdázás). A hazai helyzet kezelését azonban nehezíti, hogy a vadgazdálkodóknak nem fűződik érdeke az inváziós fajok visszaszorításához (amíg az „csak” természetvédelmi probléma és a gazdálkodás során nem jelentkezik jelentős kártétel), valamint a szomszédos országokból természetes úton szinte folyamatos az utánpótlás.

A Nemzeti Park arról számolt be, hogy 2022-ben új előfordulási helyekről is detektálták a nutriát az Nemzeti Park munkatársai, ami részben a célzott vizsgálatok eredményeként, részben a faj terjedéseként értékelhető, mivel az elmúlt évek enyhe telei is kedveznek a faj túlélésének, állománynövekedésének.

Gonosz kis hódpatkányok…

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: