2024. 01. 11., Csütörtök, 11:11

Németország lázong: Tüntetnek a gazdák, sztrájkolnak a mozdonyvezetők

Tüntető gazdák, sztrájkoló mozdonyvezetők: Németország tiltakozik, hatalmasak a dugók és az elégedetlenség.

Hétfőtől egyhetes tiltakozásba kezdtek forgalomlassítással, útlezárásokkal a német gazdák, szerdától pedig a mozdonyvezetők szakszervezete jelentett be háromnapos sztrájkot.

A német kormány elmúlt két éve se volt egyszerű, a költségvetés komoly bajban van, míg a káosz láttán a szélsőjobbosok örülnek a legjobban -– írja a 24.hu.

A gazdák egyhetes tiltakozásba kezdtek hétfőn, a mozdonyvezetők pedig újabb, 3–4 napos sztrájkot indítanak. Mindez leginkább a szélsőjobboldali AfD-nek jöhet kapóra.

Gazdák, és mozdonyvezetők

Hétfőn majd kedden is a német gazdák országszerte – így Berlinben, Hamburgban, Kölnben, Brémában is – utcákat zártak le, lassították a forgalmat arra válaszul, hogy a nekik szánt, gázolajra adott adókedvezmények fokozatos, három év alatti kivonását tervezi a Scholz-kormány.

Mindeközben január 9-étől a teherszállításban dolgozó mozdonyvezetők négy, a személyszállításban dolgozó kollégáik 10-étől háromnapos sztrájkot jelentettek be a magasabb fizetések és rövidebb munkaidő elérésének érdekében.

A Mozdonyvezetők Német Szakszervezetének (GDL) sztrájkja ismét több millió utas járatának késését és törlését jelentheti a decemberi egy-egy napos akciójukhoz hasonlóan.

Zavargások

A közösségi oldalak és a német lapok is tele vannak olyan felvételekkel, amelyeken a gazdálkodók hosszú konvojokban vezetik traktorjaikat az autópályák mentén, és útkereszteződésekben blokkolják a forgalmat. Egyes képeken, tiltakozásra való felhívásokban szélsőséges szimbólumok is megjelentek.

Olaf Scholz legnehezebb éve

Még ha a zavargások jóslata túlzásnak tűnhet is, annyi bizonyos, hogy soha nem volt olyan rossz helyzetben a Scholz-kabinet, mint jelenleg, hiszen egyszerre kell megküzdenie – a koalíciót alkotó pártok politikai és ideológiai különbségei mellett – a támogatottsága zuhanásával és egy költségvetési válsággal.

A június 9-én tartandó EP-választás mellett a 16 tartományból kilencben helyhatósági választást is tartanak az idén, háromban pedig új kormányt választanak. A három kelet-német országrészben, Szászországban, Türingiában és Brandenburgban messze a legerősebb párt az AfD (25–37 százalékot mérnek nekik).

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: